2024. március 29., péntek

Helyhatósági választások Franciaországban

Emmanuel Macron elnök döntése alapján Franciaországban vasárnap megtartják a helyhatósági választások első fordulóját, annak ellenére, hogy az ország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja.

Felmérések szerint a járványveszély miatt alacsony részvétel várható. Christophe Castaner belügyminiszter szerint egyes településeken nehéz embereket találni a választási bizottságokba.
Az Elabe közvélemény-kutató intézet szombaton közzétett felmérése szerint a franciák 58 százaléka helyesli, hogy a köztársasági elnök a választások megtartása mellett döntött, jóllehet 61 százalékukat aggasztja a vírus terjedése.
A választásokon 47 millió francia és 330 ezer Franciaországban élő európai uniós állampolgár mintegy 35 ezer önkormányzat tagjait választja meg a következő hat évre. A szavazóhelyiségek reggel 8 órakor nyitnak, a legtöbb választókörzetben 6 órakor zárnak, de a nagyvárosokban 8 óráig lehet szavazni.
A választások második fordulóját – amelybe az első fordulóban legalább tízszázalékos támogatottságot elért jelöltek jutnak tovább –, jövő vasárnap tartják.