2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS

Húsvét hívők nélkül

A húsvéti szenthét szertartásait a hívők jelenléte nélkül mutatják be a Vatikánban – derült ki tegnap a pápai állam hivatalának rendelkezéséből. Az egyházi szertartások szervezésével foglalkozó Pápai Ház zárt ajtók mögötti szertartásokat rendelt el a három hét múlva esedékes húsvéti hétre.
Ez azt jelenti, hogy a virágvasárnapi szertartást, a nagycsütörtöki, nagypénteki, valamint a -szombati, húsvétvasárnapi és -hétfői egyházi eseményeket is hívők részvétele nélkül tartják meg. Az intézkedés a hagyományosan a Szent Péter-bazilikában és a Szent Péter téren tartott szertartásokra vonatkozik, mivel azokat már egy hete lezárták. Hívők nélkül tartják meg a Via Crucis keresztútját is nagypéntek este a Colosseumnál.
A húsvéti szertartások egyike sem marad el, ám a megrendezés és a közvetítés módozatairól a helyzet alakulása szerint döntenek. Április 12-éig a Vatikán Ferenc pápa dolgozószobájából egyenes internetes közvetítéssel sugározza az egyházfő minden imáját, beszédét és a szerdai audienciák felszólalásait is.
Nagyon nehéz időt élünk – mondta a pápa vasárnap déli, interneten sugárzott beszédében. A pápa a milánói érseket, Mario Delpinit idézte, aki jelképesen a székesegyház tetején mutatott be misét, miután a Milánó vallási központjának számító dóm zárva van.

Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát

Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát ma reggel 8 órától. Az intézkedés nemcsak a járvány megfékezését szolgálja, hanem azt is, hogy megakadályozzák a külföldiek pánikvásárlásait a határ menti települések élelmiszerüzleteiben.
Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferenciáján megállapodtak arról, hogy az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést.
Korábban több szomszédos állam, Lengyelország, Csehország és Dánia is lezárta határait a járvány miatt. Németországban 4856 fertőzést tartanak számon, 10 ember halt meg.

Hiába a józan észbe vetett bizalom, a franciákon is elhatalmasodott a pánik. Egy illető a Párizs melletti Ville d'Avray szupermarketjének üres polcáról emel le egy tésztacsomagot

Hiába a józan észbe vetett bizalom, a franciákon is elhatalmasodott a pánik. Egy illető a Párizs melletti Ville d'Avray szupermarketjének üres polcáról emel le egy tésztacsomagot

Szlovéniában leáll a tömegközlekedés

Szlovéniában mától leállítják a tömegközlekedést, valamint bezárják az éttermeket és a bárokat. Janez Janša kormányfő közölte, hogy felfüggesztenek, illetve korlátoznak minden nem szükséges tevékenységet. A parlament pénteken szavazott bizalmat az átmeneti koalíciós kormánynak, amely még aznap megtartotta első ülését, és ezen megalakult a válságkezelő kabinet.
Szerdán megtiltották a beutazást Olaszországból. Csütörtöktől az Olaszországból érkező áruforgalmat is korlátozták. Hétfői hatállyal felfüggesztették az oktatást az óvodától a felsőoktatási intézményekig. Szlovéniában 181 fertőzöttet tartanak nyilván. Egy idős beteg meghalt.

Mindenki maradjon otthon!

Jelentősen korlátozzák Ausztriában az emberek mozgását az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében: vasárnap felszólították a polgárokat, hogy vonuljanak házi karanténba, megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket, és tovább korlátozták azon országok számát, amelyeknek az állampolgárai az országba léphetnek. A korlátozások ma léptek életbe, keddtől zárva tartanak az éttermek, és további korlátozások is várhatók. Az embereket kérik, lehetőség szerint csak a halaszthatatlan munkavégzés, a szükséges élelmiszerek beszerzése és mások segítése céljából hagyják el a lakásukat.
Ausztria a beutazási tilalmi listára felvette Nagy-Britanniát, Hollandiát, Oroszországot és Ukrajnát is, és holnaptól leállítja az említett országokból érkező légijáratokat. Ezekből az országokból csak azok léphetnek be, akik vállalják a kéthetes karantént, vagy érvényes orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy egészségesek.
Korábban a Svájcból és Olaszországból érkezők előtt zárták le a határt, mától a legtöbb üzlet (az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat kivéve) zárva tart. Ausztriában a megbetegedések száma elérte a 800-at, hat ember meggyógyult, egy meghalt.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap rendelettel léptette életbe a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket. Eszerint mától két hétig Ukrajna nem engedélyezi a beutazást a külföldieknek, kivéve azokat, akiknek érvényes állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedélyük van. Március 17-étől pedig két hétre leáll minden légi, valamint vasúti és buszjáratokon zajló személyszállítás a határokon keresztül.
Horvátországban szombaton este újabb megbetegedést jelentettek Eszék-Baranya megyéből, ahol korábban két embernél mutatták ki a fertőzést. Az eszéki újabb páciens kapcsolatban állt a másik kettővel. Horvátországban eddig 39 fertőzöttet tartanak számon.

Az évad utolsó síelése a feldbergi Seebuck lankáin. Mától a járvány miatt ez a német központ is leáll

Az évad utolsó síelése a feldbergi Seebuck lankáin. Mától a járvány miatt ez a német központ is leáll

6000 felett

Vasárnap délután világszerte meghaladta a 6000-t a koronavírus-fertőzésben meghalt betegek száma, miután Spanyolországból 106 új halálozást jelentettek az elmúlt 24 óra alatt. A legfrissebb adatok szerint eddig 6036-an haltak meg 159 844 esetből.
Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) továbbra is a legmagasabb a halottak száma (3119), 80 844 esetet regisztráltak. A betegek közül 3199-en haltak meg, 66 911-en meggyógyultak. Húsz új megbetegedést és 10 új halálesetet jelentettek.
A két legjobban érintett európai ország Olaszország 1441 halottal és 21 157 megbetegedéssel, valamint Spanyolország 288 halottal és 7753 fertőzöttel. Iránban 724-re emelkedett a halottak és
13 938-re a fertőzöttek száma. Tegnap Üzbegisztánban is regisztrálták az első fertőzöttet, Kazahsztánban pedig vészhelyzetet hirdettek.
Szombat este óta a Közép-afrikai Köztársaság és a Seychelles-szigetek jelentette be, hogy diagnosztizálták az első eseteket. Ázsiában 91 707 esetet (3317 halott), Európában 44 747 esetet (1786 halott), a Közel-Keleten 14 011 esetet (625 halott), az Egyesült Államokban és Kanadában 3128 esetet (52 halott), Latin-Amerikában és a Karib-tengeri országokban 448 esetet (6 halott), Óceániában 303 esetet (3 halott), Afrikában pedig 280 esetet (7 halott) tartottak nyilván.