2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS JÁRVÁNY-KÖRKÉP

Több mint 145 ezer fertőzött világszerte

Spanyolország és Franciaország azok az államok, amelyekben jelenleg a leginkább terjed a kór Európában. Spanyolországban 18 óra alatt újabb 1500 új esetet regisztráltak. A fertőzöttek száma már meghaladta a 6200-at, az elhunytaké pedig 193. A helyzet miatt a spanyol kormány úgy döntött, szükségállapotot vezet be, vagyis korlátozza lakosai szabad mozgását a következő tizenöt napban, hogy lassítsa a koronavírus-járvány terjedését. Franciaországban több mint 800-zal nőtt a koronavírusosok száma, mintegy 4500 ember fertőződött meg. Olaszországban már több mint 21 ezren vannak, akiknek pozitív a teszteredményük. Összesen 1441 ember halt meg. A koronavírus a világ 139 országában van jelen. Több mint 145 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, ugyanakkor mintegy 70 ezer személyt gyógyultnak nyilvánítottak. Az elhalálozások száma világszerte több mint 5 ezer.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 32-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon. Esetükben is haladéktalanul megkezdődött a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez. A Magyarországon ápolt fertőzöttek közül 9 iráni, 1 brit, és 22 magyar állampolgár.
Nagy-Britanniában 24 óra leforgása alatt csaknem a kétszeresére emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szombat délutáni tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban tíz beteg halt meg, így a rendszeres napi kimutatások kezdete óta eddig összesen 21 brit halottja van a járványnak. Az elhunytak mindegyike 60 évesnél idősebb volt, és krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt, így valamennyien a kiemelt kockázati csoportba tartoztak. A brit egészségügyi minisztérium szombati összegzése alapján a nagy-britanniai fertőzöttek száma átlépte az ezret. A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában szombatig 37 746 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 1149 pozitív leletet azonosítottak.

Szlovéniában hétfőtől leállítják a tömegközlekedést, valamint bezárják az éttermeket és a bárokat az új koronavírus terjedésének akadályozása érdekében. Erről döntött szombaton az új kormány válságkezelő kabinetje. Janez Janša miniszterelnök közölte a Twitteren, hogy az országban felfüggesztenek, illetve korlátoznak minden nem szükséges tevékenységet. Szombaton meghalt az első beteg, akit megfertőzött a koronavírus, a délkelet-szlovéniai Metlika városban működő idősotthon egyik lakója volt. Szlovéniában szombaton délután 14 óráig 181 volt a fertőzöttek száma.

Új intézkedéseket jelentett be vasárnap reggel Scott Morrison ausztráliai kormányfő, így minden külföldről érkezőnek kötelező elkülönítenie magát két hétre a COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében. Az intézkedések vasárnap éjfélkor lépnek életbe.Az egészségügy-minisztérium adatai szerint vasárnap reggel Ausztráliában 250 fertőzöttet tartottak nyilván. A korábbi - csütörtöki - 126 esethez képest több mint 100 százalékos a növekedés. Hétfőtől 30 napig  nem köthetnek ki a külföldről érkező óceánjárók Ausztráliában, az 500 főnél népesebb, nem létfontosságú gyülekezések is tilosak. Az iskolák és egyetemek egyelőre nyitva maradnak.
Új-Zélandon nyolc diagnosztizált COVID-19 fertőzést tartanak számon. Mindenki külföldről visszatérő emberekkel érintkezett, és egyelőre helyi járványnak nincs jele. Ardern szigorú határellenőrzést vezetett be.

Norvégia hétfőtől zárja be kikötőit és repülőtereit, de a norvég állampolgárok hazatérhetnek. A hírügynökségek nem szóltak az ország szárazföldi határairól. A nemzetközi áruforgalom nem lesz korlátozva. Litvánia hétfőtől, Észtország pedig keddtől nem enged be külföldieket az országba.

Donald Trump amerikai elnök koronavírus-tesztje negatív lett – jelentette be a Fehér Ház szombaton este. Az elnök korábban többször is elmondta, hogy nem aggódik az esetleges fertőzés miatt, noha Bolsonaro kommunikációs igazgatójánál, Fabio Wajngartennél diagnosztizálták a betegséget, a brazil nagykövetnél pedig péntek este állapították meg a fertőzöttséget.

Németország továbbra is a legérintettebb európai országok közé tartozik: a fertőzöttek száma szombaton 733-mal 3795-re nőtt. A halálos áldozatok száma nyolc. Berlinben betiltották az 50 fősnél nagyobb tüntetéseket. Az éttermekben az asztaloknak legalább másfél méteres távolságra kell lenniük egymástól. Az észak-rajna-vesztfáliai Kölnben, a járvány németországi gócpontjában vasárnaptól április 10-éig minden tüntetést betiltottak. A turistalátványosságnak számító kölni dómba mostantól csak imádság céljára szabad bemenni. A német tartományokban már korábban meghozták azt a döntést, hogy az óvodától a középiskoláig nagyjából öt hétre bezárnak minden oktatási intézményt.