2024. április 24., szerda

Még szigorúbb intézkedések a határátkelőkön

Belgrádban egyeztetett Aleksandar Vučić és Orbán Viktor

Orbán Viktor magyar miniszterelnök informális megbeszélésre érkezett vasárnap délelőtt a szerb fővárosba, ahol Aleksandar Vučić szerb államfővel a koronavírus-járvány elleni védekezésről és a migrációs válsághelyzetről tárgyalt. A szerb államelnök kabinettjének közleménye szerint a politikusok megvitatták a kölcsönös segítségnyújtás lehetőségét, de az együttműködés és szolidaritás más formáit is, melyek a koronavírus terjedésével váltak időszerűvé.
Az MTI hírügynökség értesítése szerint a vezetők megállapodtak abban, hogy a szerb–magyar határon a teherforgalom továbbra is bonyolódhat, ám szigorúbb biztonsági intézkedések közepette. Magyarországnak továbbra sem áll módjában beengedni azokat, akik Olaszországból érkeznek – emelte ki Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök a szerb államfő megértését kérte, amiért ezen rendelet értelmében azok a szerb állampolgárok sem léphetnek be az ország területére, akik Olaszországból Magyarországon keresztül terveztek hazamenni.
Aleksandar Vučić a találkozót követően közösségi oldalán kiemelte: fontos, hogy a nehéz időkben még inkább kifejezésre jusson a két ország közötti kiváló együttműködés, és a szolidaritás jegyében kölcsönösen támogassuk egymást.
A találkozó végén elmaradt a szokásos kézfogás: az egészségügyi rendeleteknek megfelelően ugyanis a politikusok a hagyományos üdvözlés helyett könyékkel köszöntötték egymást.