2024. április 16., kedd

Szakképzett munkások hiánya késlelteti az építkezést

Jelen pillanatban hat városban 2000 lakás kiépítése van folyamatban, melyet a biztonsági szolgálatokban alkalmazottak vásárolhatnak meg a piaci árnál lényegesen olcsóbban. A munkálatokat egy évvel ezelőtt kezdték meg, de a kulcsokat még mindig nem adták át – emlékeztet a Danas.

Ezeknek a lakásoknak az ára négyzetméterenként 500 euró körül alakul Belgrádban és Újvidéken, a kisebb városokban ennél is olcsóbban lehet majd hozzájutni. A lakásépítést az állam finanszírozza, és csaknem 25 ezer biztonsági szektorban dolgozó polgár érdekelt a vásárlásban.

Ljubodrag Savić belgrádi egyetemi tanár szerint nem csak a külföldre vándorlás okozza azt, hogy aránylag jól megfizetett munkahelyek esetében sincs kellő szakember a szerbiai munkaerőpiacon, hanem az is, hogy a szakképzés leépült. A diákok más szakokat választanak, a rendelkezésre álló szakkáder átlagéletkora pedig 50 évnél is több. Rendkívül nehéz jó mesterembereket, iparosokat, szakembereket találni, és ez a munkálatok milyenségére is kihat. Szerbiában az építőiparban zömmel szakképzetlen emberek dolgoznak, és a munkahelyi balesetek is épp ennél fogva szaporodtak el, szögezte le a tanár.  

Goran Rodić, a Szerbiai Építőipari Kamara alelnöke szerint ugyanakkor semmi sem akadályozza, hogy folytassák a megkezdett lakásépítéseket. Ha külföldi kivitelezőkre bíznák a munkálatokat, azok ismét csak a hazai munkaerőre és vállalatokra szorulnának, mondta az alelnök.