2024. április 20., szombat

A koronavírus a turizmusban is érezteti hatását

Hatalmas veszteségekkel néznek szembe az idegenforgalmi cégek és a turizmusban dolgozók szerte a világon a koronavírus okozta helyzet miatt. A szabadkai utazási irodák is nehézségekkel küzdenek, hisz egyrészt vissza kell fizetniük az eddigi igen népszerű olaszországi utazások előlegeit, másrészt a lakosság nem mer nyaralásokat és újabb utazásokat lefoglalni, a többnapos körutakra pedig új időpontot kell adniuk a turistáknak.

– Általában tavasz előtt szokták lefoglalni a nyaralásokat az utazók, most viszont a számuk jelentősen megcsappant, egyes irodáknál egyáltalán nincsenek foglalások. Az egynapos utazások elmaradnak, a több napos kirándulásokat, körutazásokat pedig áthelyeztük egy későbbi időpontra. Azok, akik a vírus megjelenése előtt foglaltak nyaralást, egyelőre még nem jelezték, hogy lemondanák a vakációt. Ők minden bizonnyal kivárják a helyzet alakulását. A kisebb utazási irodák fogják megsínyleni leginkább ezt a helyzetet, mivel az utazók az előre befizetett utazásokért visszakérik az előleget, de ha a szállásadó nem fizeti vissza az irodáknak a pénzt, akkor mi sem tudunk mit tenni – nyilatkozta lapunknak egy utazási iroda vezetője, aki névtelenséget kért. Beszélgetőtársunk azt nehezményezte, hogy az állam semmilyen információt nem ad arról, hogyan vészeljék át az utazási irodák ezt az időszakot, kapnak-e legalább könnyítést, támogatást vagy hitelt az alkalmazottak járulékaira vonatkozó kifizetésekre, mint ahogy azt sok más nyugati ország teszi a jelenlegi helyzetben.

Mivel Olaszország rendkívüli helyzetet és karantént hirdetett, ezért az odaútért befizetett összegeket visszatérítik az utazási irodák. Amíg hazánkban vagy más országokban nem hirdetnek rendkívüli helyzetet, addig az utazások árának megtérítése esetén a szerződésében leírtak szerint járnak el.

Bojana Kalači, a Bojana Tours utazási iroda tulajdonosa azt nyilatkozta lapunknak, hogy a helyzet szinte óráról órára változik, a nyaralások iránti érdeklődés viszont csökkent az utóbbi napokban.

– Az irodák és az utazásszervezők a márciusi és az áprilisi olaszországi kirándulásokra visszatérítették a befizetések teljes összegét. Nekünk jelenleg ilyen tapasztalatunk van, hisz a kínálatunkban olaszországi utak is szerepeltek. Más országokba húsvétra és a majálisi ünnepekre vannak beütemezve a kirándulások, de még nem kaptunk tájékoztatást arról, hogyan lesznek ezek megszervezve, ahogyan arról sem, hogy az esetleges lemondások esetén lehetséges lesz-e a befizetések visszafizetése. Semmilyen hivatalos információt nem kaptunk ezzel kapcsolatban. A nyaralási foglalások tekintetében kevesebb számban vannak érdeklődések, a lakosság kivár. Mindez lesújtóan hat a turisztikai és a transzport cégekre, ez a helyzet mindenki számára új – mondta Bojana Kalači.