2024. április 24., szerda

Megnőtt a gyógyszertárak forgalma

Egészségügyi maszkokból és fertőtlenítő készítményekből is hiány van

Mint ismeretes, Szabadkán mutatták ki az első koronavírusos fertőzést az országban, azóta pedig emelkedett a betegek száma Szerbiában. A város utcáin egyre gyakrabban találkozhatunk védőmaszkot viselő emberekkel. A szakemberek szerint a legjobb védekezés a koronavírus ellen a gyakori kézmosás és a fertőtlenítőszerek használta. Pénteken felkerestünk néhány gyógyszertárat, hogy megtudjuk, jelenleg kaphatók-e náluk egészségügyi maszkok és fertőtlenítő készítmények, valamint hogy tapasztaltak-e forgalomnövekedést a járványhelyzet kezdete óta.

A C-vitaminok és immunerősítők iránt is nagyobb a kereslet (Fotó: Gergely Árpád)

A C-vitaminok és immunerősítők iránt is nagyobb a kereslet (Fotó: Gergely Árpád)

Az első utunk az egyik nagy gyógyszertárlánc Korzón található gyógyszertárába vezetett. Itt azonban a gyógyszertárosok nem kívántak kérdéseinkre válaszolni, mondván, felvilágosítást csak a vállalat vezetésének engedélyével adhatnak számunkra. Annyit azonban elárultak, hogy a koronavírus megjelenése óta nagy mértékben megnőtt a forgalmuk, valamint hogy egészségügyi maszk náluk jelenleg nem kapható.

Több szerencsénk volt a Higija SU gyógyszertárban, ahol arról számoltak be lapunknak, hogy az utóbbi időben nagy mértékben megnőtt a forgalmuk. Legtöbben az egészségügyi maszkokat és a fertőtlenítőszereket keresik, azonban egyikből sincs már nekik készleten. A gyógyszertár egyébként igen forgalmas helyen található, hiszen a közelében van a Gyermekorvosi Rendelő, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet és a Szabadkai Egészségházak egyik rendelője is.

A koronavírus-járvány óta többen térnek be a gyógyszertárakba (Fotó: Gergely Árpád)

A koronavírus-járvány óta többen térnek be a gyógyszertárakba (Fotó: Gergely Árpád)

A Galen Plus Gyógyszertárban elmondták, hogy náluk is érezhetően megnőtt a forgalom a járványhelyzet óta. A vásárlók az egészségügyi maszkok és a fertőtlenítőszereket mellett C-vitamint és immunerősítőket is keresnek. Egészségügyi védőmaszk azonban náluk sem kapható. Sőt a maszkok már januárban elfogytak, amikor Kínából megérkeztek az első aggasztó hírek a koronavírusról. Hozzátették, hogy ígéretet kaptak a Galenika gyógyszergyártól arra, hogy hamarosan kapnak egészségügyi maszkokat. A fertőtlenítőszerek szintén elfogytak. A 75 milliliteres kézfertőtlenítő gélek utolsó darabját csütörtökön adták el. A fertőtlenítőszerekkel kapcsolatban a beszerzőtől ígéretet kaptak, hogy horvátországi behozatallal orvosolja a helyzetet.

Végül a Pharma Plus gyógyszertárba is betértünk, ahol szintén megnövekedett forgalomról számoltak be, és elmondták, náluk sem kaphatóak egészségügyi maszkok és fertőtlenítőszerek.