2024. április 23., kedd

Együtt építeni a jövőt

Óbecsén a Petőfi-szobornál emlékeztek az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra

Nemzetünk fénylő csillaga címmel tartottak ma ünnepi műsort az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előtt lévő Petőfi-szobornál. A megemlékezésen Szerda Balázs történész mondott ünnepi beszédet.

Ünnepi beszédet Szerda Balázs történész mondott (Fotó: Fehér Rózsa)

Ünnepi beszédet Szerda Balázs történész mondott (Fotó: Fehér Rózsa)

Az ünnepséget dr. Pásztor Bálint is megtisztelte jelenlétével (Fotó: Fehér Rózsa)

Az ünnepséget dr. Pásztor Bálint is megtisztelte jelenlétével (Fotó: Fehér Rózsa)

– A szabadságharc elbukott. Látszólag. Nem bukott viszont el az eszme, ami a kitöréséhez vezetett. A magyar nép megállíthatatlanul elindult az érett nemzetté válás útján, fényes győzelmet aratott a szolgalelkűség és a kishitűség felett. ’48-at éppen ez az időtálló eszme teszi örök érvényűvé, a hősök által kijelölt út ma is követendő: merjünk nagyot álmodni, merjünk nagyok lenni! Merítsünk erőt és hitet a ránk hagyott örökségből, de ne tévesszük szem elől a közelmúltat sem. Itt állunk a szabadságért karddal és tollal harcoló Petőfi szobra és a róla elnevezett iskola előtt, mely tavaly, amikor kis híján lakat került ajtajára, az összefogás erejének a szimbólumává vált – mondta ünnepi beszédében a történész.

Szerda Balázs kiemelte, tudnunk kell, hogy az életünk, a jövőnk felett mi és csakis mi rendelkezünk.

– Tudatosan szerepet kell vállalnunk a közéletben, vállalnunk kell a véleményformáló szerepét. A múltból táplálkozva, a jelenben élve, együtt kell építenünk a jövőt! És ha méltónak találtatunk a hősök eszmei hagyatékának továbbvitelére, igazzá válnak gróf Széchenyi István szavai: Magyarország nem volt, hanem lesz! – fejezte be beszédét a történész.

A kultúrkör, a Népkönyvtár és a Petőfi Sándor Általános Iskola által szervezett műsorban a Petőfi iskola tanulói, illetve a kultúrkör Csiperke és Petrence táncegyüttesei, a Dúdoló és a Botra énekegyüttesek, valamint a Fokos zenekar lépett fel. Az ünnepség koszorúzással ért véget: a szervezők nevében Cseszák Korcsik Anikó, Tőzsér Gabriella és Lovas Đijanta, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Györe Decsov Emese, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Sutus Áron, Szerda Balázs és Kisimre Szerda Anna, az óbecsei önkormányzat nevében Kiss Igor, Stefaniga Csaba, Kinka Erzsébet és Szmieskó Karolina, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt nevében dr. Molnár Viktor és Szmieskó Zoltán, a VMSZ Ifjúsági, Nyugdíjas és Női Fóruma nevében Sétáló Tímea és Juhász Kornél, valamint a Than Fivérek Értelmiségi Kör és a Középiskolások Művészeti Vetélkedője nevében Bonifárt László, illetve Virág Kiss Anita helyezték el a kegyelet virágait a Petőfi-szobornál.

Vasárnap 15 órakor a bácsföldvári katolikus temetőben lesz koszorúzás Korány Ferenc 1848-as szabadságharcos emlékművénél, Péterrévén viszont az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére tervezett műsor elmarad a színházteremben.