2024. április 24., szerda

Menhely épül a hajléktalanoknak

Az első nagybecskereki melegedőt tizennégy évvel ezelőtt hozták létre

Az enyhe teleknek köszönhetően Nagybecskereken az utóbbi években nem voltak nagyobb gondok a hajléktalanok és a nehéz lakhatási helyzetbe jutott személyek elszállásolásával. Ugyanakkor a szociális központ dolgozói évről évre megbizonyosodnak arról, hogy a jelenlegi kapacitás mégsem elegendő. Másrészt az is nyilvánvaló, hogy a segélyre szorulók száma nem állandó, mert sok hajléktalan még télen sem hajlandó a melegedőbe húzódni. Ezért a nagybecskereki önkormányzat úgy döntött, hogy egy teljesen új, a körülményeknek megfelelő épületet épít.

Csak télen kényszerülnek a hajléktalanok melegedőbe (Illusztráció: pixabay.com)

Csak télen kényszerülnek a hajléktalanok melegedőbe (Illusztráció: pixabay.com)

Egyelőre a telket biztosították és elkészült a leendő melegedő építési tervdokumentációja is. A projektum megvalósítása remélhetőleg még 2020-ban elkezdődik, a megvalósítója pedig a Híd elnevezésű szociális védelmi központ lesz. Az építkezés menete persze attól függ, hogy sikerül-e idejében megfelelő anyagi hátteret biztosítani. Tehát az idei legfontosabb feladat a pénzeszközök előteremtése lesz.

Az első nagybecskereki melegedőt tizennégy évvel ezelőtt a Vajdasági Kezdeményezés civil szervezet hozta létre egy kertes házban. Annak idején a becskereki ideiglenes melegedő volt a második ilyen létesítmény az országban. A létesítmény 2012 óta a Szociális Központ, illetve újabban a Híd szociális védelmi központ irányítása alatt van.

A rászorulók számára meleg és biztonságos szállást, rendszeres étkezést, tisztálkodási feltételeket biztosítanak, valamint gyógyszert azoknak, akiknek arra szüksége van. Kapacitása 10-12 személy, de laktak már 22-en is az épületben.

A városban – becslések szerint – legkevesebb harminc hajléktalan él. A számuk ennél nyilván jóval magasabb. Nem könnyű ugyanis nyilvántartani őket, mivel csak a nagy hidegben kényszerülnek a melegedőbe. Nyáron leginkább a vasútállomáson veszteglő vagonokban, pincékben, romos épületekben húzódnak meg.