2024. április 24., szerda

A munkarokkantak képviseletében

Újraalakult Kishegyes Község Rokkant Nyugdíjasainak Egyesülete

Tegnap délelőtt a kishegyesi helyi közösség kistermében alapuló gyűlést tartott Kishegyes Község Rokkant Nyugdíjasainak Egyesülete.

A kishegyesi egyesület alapuló ülése (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi egyesület alapuló ülése (Lakatos János felvétele)

Az ülésen többek között jelen volt Stana Svilarov, a Vajdasági Munkarokkantak Szövetségének elnöke, és Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere. Az egyesület már korábban létezett, de bizonyos okok miatt feloszlott, ezért a rendes működéséhez szükség volt az újraalapulásra.

A rokkantnyugdíjasok és rokkantak korábbi egyesülete nem a statútum szerint dolgozott, ezért szűnt meg, mondta el Stana Svilarov.

– Minden községnek szüksége van egy ilyen egyesületre, és mint a szövetség elnöke, ezen dolgozom. Vajdaság területén 46 község létezik, és a kishegyesi egyesülettel együtt 34 községi szervezet van a szövetségben. Ez egyfajta erőt és jelentőséget ad a működésünknek. A szövetség jól együttműködik minden községi szervezettel, ami különböző tevékenységeinkben nyilvánul meg. Ezeket részben a munkaügyi minisztérium támogatásával valósítjuk meg. A helyi önkormányzatokat minden esetben arra kérjük, hogy támogassák az ilyen jellegű egyesületek munkáját, mert mi nonprofit, több nemzetet tömörítő, párton kívüli szervezet vagyunk. Tartományi szinten nagyon jó együttműködést valósítunk meg a tartományi kormánnyal, ami számos közös projektumban mutatkozik meg – mondta el a szövetség elnöke, majd arról is szólt, hogy nagy reményeket fűz az újra alakult kishegyesi egyesülethez. Korábban nem volt irodájuk, ami viszont most nem fog problémát jelenteni. Svilarov reméli, hogy ez alkalommal minden körülmény adott lesz az egyesület sikeres munkájához.

Balaton Erzsébet, Kishegyes Község Rokkant Nyugdíjasai Egyesületének újonnan kinevezett elnöke arról számolt be lapunknak, hogy Stana Svilarov már többször is kérte, hogy alapítsa újra az egyesületet.

– Korábban nem vállaltam, de most mégis belementem, elsősorban az emberek miatt. Nagyon sok rokkantnyugdíjas van Kishegyes községben, és nekik szeretnék segíteni, mivel magam is rokkant vagyok. A polgármester eleget tett a kérésünknek, és az egyesület rendelkezésére bocsájtott egy irodahelyiséget, mivel anélkül nem tudnánk rendesen működni. Ezt a helyiséget rendbe kell tenni és be kell rendezni. A jövőben a rokkantnyugdíjasok és a rokkantak ebben az irodában tudnak bárminemű segítséget kérni tőlünk – mondta el Balaton, majd arról is szólt, hogy különböző aktivitásokat fognak szervezni az egyesület tagjai számára.

– A rokkantak elsőbbséget élveznek a különböző csomagok osztásánál, ezt a jogukat szeretnénk érvényesíteni. Emellett szeretnénk sportrendezvényeket szervezni számukra, természetesen olyan jellegűeket, amikben részt tudnak venni. Rendszeres összejöveteleket is szeretnénk tartani számukra, hogy közösen vegyenek részt különböző szabadidős aktivitásokban. Ez azért fontos, hogy ezek a mellőzött emberek közösségben legyenek és társalogjanak – fogalmazott az új elnök.