2024. április 25., csütörtök

Amit mindenkinek látnia kell

Vasárnap kezdi el sugározni a Pannon Televízió a Radnóti nyomában című, Tóth Péter Lóránt versvándor útjáról készített sorozatfilmet

A Pannon Televízió Radnóti nyomában címmel tizenhárom részből álló sorozatot készített, amely során Tóth Péter Lóránt versvándor útját kísérhetjük végig. Egy-egy epizód körülbelül 25 perces. A sorozat a Pannon tévén vasárnap kezdődik 20.35-kor, és a továbbiakban is vasárnaponként lesz látható. Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója a sorozat fontosságát hangsúlyozta:

Bodzsoni István, Herczeg Zsolt és Szalai Adrián a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

Bodzsoni István, Herczeg Zsolt és Szalai Adrián a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

– Radnóti Miklós a maga zsenialitásával és tragédiájával valamilyen módon összeköti a szerbeket és a magyarokat. Sokan és sokat beszéltek, írtak már Radnótiról, de talán még sohasem volt ennyire aktuális a szerepe, mint mostanság. Ezt jeleníti meg az élete, a példája, a versei. Számunkra ez nem csak egy filmsorozat, annál sokkal több. Jómagam is újra felfedeztem Radnótit, nekem is sok újdonsággal szolgált ez a sorozat, reméljük, hogy a nézőinket is ugyanígy megérinti – hallottuk Bodzsoni Istvántól. 

A sorozatról és az útról Herczeg Zsolt, a filmsorozat rendezője szólt: 

– Radnóti Miklós végső időszakára, utolsó hónapjaira fókuszál, de másképp készítettük el, mint általában a múltat idéző filmeket. Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor végigjárta az erőltetett menet útját, tavaly augusztus 31-én indult meg Borból és Abdáig ment, tette ezt a 75 évvel ezelőtti események áldozatainak, Radnóti Miklós és a többi munkaszolgálatis tiszteletére. Ezen az úton kísértük végig. A forgatás 25 napig tartott, 850 kilométeren zajlott, 140 órányi anyagot rögzítettünk és naponta több mint tíz órát forgattunk. Igyekeztünk minden fontos részletet megörökíteni. Radnóti szelleme és az út gondolatisága bennünket is átjárt, nem éreztük nehézségnek azt, hogy alkalomadtán csak néhány órát aludtunk. A filmet minden stábtag a magáénak érzi. Tóth Péter Lóránt ezt a távot gyalog járta végig. Megterhelő volt az út és a forgatás is. Nem tervezhettünk ki mindent aprólékosan. Tudtuk, hogy hol írta Radnóti a szóban forgó gyönyörű verseket és mi történt vele. Azt is, hogy mi merre tartunk ezen az úton, de azt nem tudhattuk, hogy Lóránttal mi fog történni, ezért folyamatosan ébernek kellett lennünk. A sorozat alapján készül egy egész estés dokumentumfilm is, habár úgy a szériát, mint a filmet sem nem lehet egyértelműen kategorizálni. Több dokumentumfilmes kategóriát ötvöztünk benne, egyszerre ismeretterjesztő és jelenidejű-, ahogyan manapság nevezik kreatív dokumentumfilm, emellett úti- és versfilm is. A két főszereplője Radnóti Miklós és Tóth Péter Lóránt, ettől is személyes hangvételű. A versvándor egyfajta hidat képez Radnóti költeményeihez, hogy ezeket jobban megértsük, ezért is volt fontos, hogy az út minden mozzanatát rögzítsük. A sorozattal, a filmmel, az a célunk, hogy méltóképpen emlékezzünk meg Radnótiról és a 75 évvel ezelőtt történtek soha ne merüljenek feledésbe  – emelte ki Herczeg Zsolt.

Szalai Adriánnak, a sorozat fő operatőrének elmondása szerint nem voltak könnyű helyzetben: 

– Tóth Péter Lóránt ment az úton, mi pedig próbáltuk kísérni, megörökíteni, hogy mi minden történik vele útközben. Előfordult, hogy szem elől tévesztettük és az is, hogy eltévedtünk. Nehéz volt a forgatás, és habár felkészültünk rá, mégiscsak adódtak váratlan fordulatok – hallottuk Szalai Adriántól.

Herczeg Zsolt arra is kitért, hogy a forgatás során számos kalandos helyzetbe keveredtek:

– Tóth Péter Lóránt rendkívül elhivatott, kizárólag azon az útvonalon volt hajlandó gyalogolni, amelyen annak idején Radnótiék is. Amikor időcsúszást tapasztaltunk, arra kértük üljön be az autóba, de ezt elutasította. Csupán egy kis részt tett meg vonattal, amit annak idején Radnótiék is. Ez a jó értelembe vett fanatizmus, amit a versvándor tanúsított, miránk is átragadt. Érdekes volt látni azt is, hogyan reagálnak az emberek Radnótira, Tóth Péter Lórántra és az egész vállalkozására, Szerbia délebbi részén is. Jó volt azt tapasztalni, hogy szeretettel és tárt karokkal várták, még ott is, ahol nem igazán tudtak Radnótiról, és azt se nagyon értették, miért vágott neki a versvándor a nagy útnak. Az is nagyon felemelő volt, hogy a vajdasági magyar közösségben milyen sok embert megmozgatott az estjeivel Tóth Péter Lóránt, azaz valójában Radnóti Miklós. Az út fontos részét képezte az is, hogy a versvándor folyamatosan találkozzon emberekkel – tudtuk meg Herczeg Zsolttól.

Nyitókép: Bodzsoni István, Herczeg Zsolt és Szalai Adrián a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)