2024. április 25., csütörtök

Koronavírus: európai járvány-körkép

Péntek éjféltől minden bezár Belgiumban, csak a gyógyszertárak és boltok lesznek nyitva

Már csaknem valamennyi európai országban megjelent a COVID-19 néven ismert vírus. Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, egy nap alatt ismét majdnem kétszázzal, 1016-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma.

A bevezetett korlátozások miatt a máskor nyüzsgő Róma vagy Milánó szellemvárosoknak hatnak.

Az iskolák, az éjszakai klubok, a kávéházak és az éttermek is bezárnak péntek éjféltől Belgiumban az új típusú koronavírus terjedésnek megelőzése érdekében. Erről döntött rendkívül ülésén a belga nemzetbiztonsági tanács csütörtök éjjel. Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök tájékoztatása szerint minden szabadidős tevékenységet, legyen az sport, kulturális vagy ünnepi jellegű, méretétől, a résztvevők számától vagy jellegétől függetlenül, akár állami, akár magánrendezvény, törölni kell, vagy el kell halasztani. A szórakozóhelyeket, kávéházakat és éttermeket egyaránt be kell zárni. Részleges bezárások vonatkoznak az üzletekre, rendes nyitva tartás szerint csak a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek maradhatnak nyitva.
A rendelkezések péntek éjféltől április 3-ig, a húsvéti szünetet megelőző péntekig maradnak érvényben - közölte.

Spanyolországban is meredeken emelkedik a regisztrált új betegek száma, valamint a halálozási arány is romlik; 3 ezer fölött a fertőzöttek, 86 a halálos áldozatok száma.

A spanyol kormány, a kezdeti vonakodást követően, meghozta a kényszerű korlátozó intézkedéseket; felfüggesztették a tömegrendezvényeket, bezártak a múzeumok, színházak, koncerttermek. Országos tanítási szünetet rendeltek el.

Pedro Sanchez miniszterelnök bejelentette, "2,8 milliárd eurót különítettünk el, és utalunk tovább az autonóm régióknak a koronavírus elleni küzdelemre. Ez az összeg megtámogatja a régiók egészségügyi forrásait. Arra fordítják, amit lokálisan a legfontosabbnak tartanak a védekezés, és megelőzés szempontjából. Reményeink szerint ezzel lassíthatjuk, megállíthatjuk a járvány terjedését."

Franciaországban is romlik a helyzet. Egy nap alatt hatodával nőtt az új esetek száma. A betegség 61 emberéletet követelt.

A járvány megfékezése érdekében hétfőn, bizonytalan időre bezár bölcsődéktől az egyetemekig a teljes francia oktatási rendszer.

Emmanuel Macron élőben közvetített televíziós beszédében kijelentette, "ez a járvány minden kontinenst és az összes európai országot sújtja. Franciaország az elmúlt száz év legsúlyosabb egészségügyi válságát éli. Ebben a pillanatban a legtöbb, amit tehetünk, hogy követjük a tudósok tanácsait - ahogyan eddig is tettük - és biztosítjuk demokráciánk és intézményeink működését" - fogalmazott a francia elnök.

Németországban is magas, csaknem 3 ezer a fertőzöttek, de jóval alacsonyabb, 61 a halálos áldozatok száma.

Angela Merkel kancellár arra figyelmeztetett, a németek 70 százaléka is megfertőződhet az új típusú koronavírussal.

A német vállalatok távmunkára ösztönzik alkalmazottaikat.

Valamennyi európai országban korlátozták a tanintézmények működését.

Magyarországon az egyetemek zártak be.

Orbán Viktor az állami rádióban értékelte a hazai helyzetet péntek reggel. A miniszterelnök szerint "külföldiek hozták a járványt az országba... A rendkívüli jogrend bevezetése indokolt, meghosszabbítása szükségszerű lesz... Nem fogunk habozni, hogy közigazgatási vagy rendőri eszközöket alkalmazzunk... a határok bezárása a legfontosabb"- jelentette ki.