2024. április 19., péntek

A Cirkalom ismét a legjobbak között

A topolyai táncegyüttes a Néptáncantológián átvehette a negyedik Martin-plakettet
Sok jó elfér kis helyen – Az öltözőben is tapintható volt a feszültség

Sok jó elfér kis helyen – Az öltözőben is tapintható volt a feszültség

Kora délután, szemerkélő esőben érkeztünk a magyar fővárosba

Kora délután, szemerkélő esőben érkeztünk a magyar fővárosba

A Cirkalom táncegyüttes. A csoportkép a néptáncgála szünetében készült

A Cirkalom táncegyüttes. A csoportkép a néptáncgála szünetében készült

A büszke művészeti vezetők: Kisimre Árpád és Savelin László a negyedik Martin-plakettel

A büszke művészeti vezetők: Kisimre Árpád és Savelin László a negyedik Martin-plakettel

Főpróba előtti bemelegítés a művészbejáró folyosóján

Főpróba előtti bemelegítés a művészbejáró folyosóján

A műsort színesítette az Aprók pávája díjazottjainak bemutatkozása is

A műsort színesítette az Aprók pávája díjazottjainak bemutatkozása is

Az Operettszínház színpadán a Cirkalom a bácskai Tisza-mente táncait mutatta be

Az Operettszínház színpadán a Cirkalom a bácskai Tisza-mente táncait mutatta be

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese képviselte az idén is Vajdaságot a Kárpát-medence legjobb amatőr magyar tánccsoportjait és a múlt év kiemelkedő koreográfiáit felvonultató gálaműsorban, a Néptáncantológián, melyet március 1-jén tartottak meg Budapesten az Operettszínházban.
A Cirkalom tizenöt éve meghívást kap erre a különleges, egyszer látható műsorra. A folyamatos magas színvonalú munkáért a program keretében vehették át a negyedik Martin-plakettet.
Már többedszer volt szerencsém elkísérni a busznyi csapatot a magyar fővárosba, és mindig lenyűgözött az a hozzáállás, tisztelet és tudás, mellyel kivívták maguknak ezt az elismerést a topolyai néptáncosok a Kárpát-medencében. Egy héttel korábban Kemény Mária pancsovai népdalénekessel léptek fel a Csángó bálban, amely szintén a budapesti farsangi művelődési élet rangos eseménye.
A Cirkalom fennállásának több mint 30 éve alatt számos versenyen és fesztiválon tett tanúbizonyságot arról, hogy előadásaik hűen tükrözik a színpadon a magyar paraszti kultúra sokszínűségét. Természetes, hogy tagjai változnak, a gerincét a 2014-ben a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny kategória győztesei képezik, az a három házaspár, akik sikeresen adják át a tudást a fiatalabbaknak, akik középiskolás koruktól lehetnek az együttes tagjai, természetesen úgy, hogy előtte a Kodály-központ gyerek és ifjúsági tánccsoportjaiban bizonyították rátermettségüket.
Március első napján a mintegy egy órán át tartó gondos bepakolást követően – hogy a ruhatár egyetlen fontos kelléke se maradjon itthon – 10 órakor indultunk Topolyáról és délután 3 körül érkeztünk meg az Operettszínházba, melynek öltözőiben mintegy 500 néptáncos, 15 tánccsoport készülődött a színpadbejárásra, hogy beállítsák a koreográfiákhoz szükséges fényeket. A feszített tempójú főpróbát követően a fiúk és a lányok a hajviselet elkészítésére, a sminkelésre összpontosítottak, beénekeltek, hogy a műsor kezdetére minden készen álljon. Az előadásra ezúttal is elkeltek a jegyek, telt ház előtt zajlott a Néptáncantológia, amely az amatőr néptáncmozgalom és néptáncművészet újonnan született értékeit gyűjti össze, lehetőséget adva a legszínvonalasabb produkciók színházi körülmények között történő bemutatásához. A Martin György Néptáncszövetség évenként zsűrizi a csoportok munkáját, akik előzetesen beadták pályázati anyagukat. A bírálóbizottság kiválasztja a legjobb 10-15 csoportot a felnőtt, a hagyományőrző, illetve ifjúsági kategóriában is, és ők kapnak meghívást a budapesti gálaműsorra.
Hitelessé tenni a néptáncot a színpadon nem egyszerű dolog. Magas színvonalú alkotói és előadói tevékenységről kaptunk bizonyítékot a vajdaságiakon kívül a többi fellépőtől is, a határon túli csoportok közül a felvidéki Ilosvai Táncegyüttes erdélyi táncanyaggal lépett fel, a topolyai Cirkalom táncegyüttes ezúttal saját régiója, a bácskai Tisza-mente táncait mutatta be. A közönség hálás vastapssal jutalmazta a fellépőket.
A Vigyetek át a Tiszán című koreográfia a vajdasági Tisza-mente táncanyaga. Az 1970-es években fellelhető archív anyagokból készült koreográfiát Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla állította össze, a talpalávalót a Fokos zenekar biztosította.
A műsor keretében kiosztották a rendezvény szervezője, a Martin György Néptáncszövetség idei elismeréseit. A szövetség minősítő rendszerében a Néptáncosok Országos Bamutató Színpadán a Cirkalom 1997 óta 12 alkalommal kiválóan minősült, és így most vehették át a sorrendben negyedik Martin-plakettet Diószegi Lászlótól, a szövetség elnökétől.
A több mint kétórás műsort követően késő éjszaka, jóval éjfél után értünk haza, akkor következett a kipakolás, Kisimre Árpi úgy búcsúzott, hogy hétfőn ugyan nem lesz próba, de utána teljes erőbedobással készülnek a következő fellépésre.
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ táncosait legközelebb az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom tiszeteletére összeállított ünnepi műsorban láthatjuk Topolyán.