2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a művésznők

Női alkotók műveit mutatja be a Kortárs Galéria

Szerdán este a szabadkai Kortárs Galériában Művésznők címmel nyílt kiállítás. A tárlaton a Kortárs Galéria gyűjteményében található női képzőművészek alkotásaiból lehet megtekinteni egy válogatást. Az egybegyűlteket Jasmina Jovančić Vidaković kurátor köszöntötte.

– Galériánk gazdag gyűjteménnyel büszkélkedhet, amely mintegy 1400 alkotást számlál, arra azonban nincs lehetőségünk, hogy állandó kiállítást tartsunk fenn. Ezt szem előtt tartva minden évben valamilyen témához kötődően igyekszünk bemutatni a gyűjtemény egy részét. Márciusban a figyelem a nőkre irányul, így azokra a női alkotókra fókuszálunk, akik sokat tettek régiónk képzőművészeti életének fellendüléséért – hallottuk Jasmina Jovančić Vidakovićtól.

A folytatásban Kucor Tamara, a tárlat kurátora fordult az egybegyűltekhez.

Jasmina Jovančić Vidaković és Kucor Tamara (Fotó: Lukács Melinda)

Jasmina Jovančić Vidaković és Kucor Tamara (Fotó: Lukács Melinda)

– A legjobb az lenne, ha a gyűjteményünkben szereplő összes művésznő minden alkotását kiállíthatnánk, de erre nincs elég helyünk. Ezúttal 55 alkotó művét mutatjuk be. A Kortárs Galéria gyűjteményében megközelítőleg 200 női képzőművész alkotása található meg, és ha figyelembe vesszük azt, hogy többüknek több műve is van, akkor azt mondhatjuk, hogy a nők csaknem egyenlően vannak képviseltetve a férfiakkal. Ez nagyon fontos annak tudatában, hogy a világban sok híres galéria ilyen téren a nemi egyenlőtlenség problémájával küzd. Jelen tárlatunk egyben az intézményünk múltjába is betekintést enged, mert amint megalakult, kezdetét vette az alkotások gyűjtése is. A művek a mai napig is felvásárlás vagy adományozás útján jutnak el hozzánk. A művészek általában megértik annak fontosságát, hogy a műveik a galériák, közgyűjtemények részévé váljanak, mert ahogyan ez a példa is mutatja, sose tudni, milyen kontextusban vagy minek apropóján kerülnek ismét fókuszba. A galériánk márciusban szinte hagyományszerűen egy-egy női alkotót, vagy csoportot mutat be. Ily módon, mint most, 1982-ben volt kiállítás. Azóta eltelt csaknem negyven év, és a gyűjtemény is megduplázódott, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy erre is ráirányítsuk a figyelmet. Egyes művek most lettek először kiállítva azóta, hogy a gyűjteménybe kerültek – tudtuk meg Kucor Tamarától.

A tárlat április végéig tekinthető meg.