2024. április 25., csütörtök

Lángolt, füstölt a Járás

Oromhegyes közelében az önkéntes tűzoltók oltották el az avartüzet – A tiltás ellenére folytatódnak a gyújtogatások

Alighogy tavasziasra fordult az időjárás, máris elkezdődtek a gyújtogatások, felelőtlen személyek felgyújtják a száraz, füves, gazos árokpartokat, tarlókat, legelőket, nagy kárt okozva ezzel a természetben.

Akcióban az oromhegyesi önkéntesek (Gergely József felvétele)

Akcióban az oromhegyesi önkéntesek (Gergely József felvétele)

A napokban a Tisza mentén több helyen is égett a száraz fű, a magyarkanizsai Járáson például Oromhegyes és Velebit alatt nagy területre terjedt ki a tűz, szerencsére az önkéntes tűzoltók idejében közbeléptek, aminek köszönhetően csak 4-5 hektár égett le. Sajnos az állattartók, a juhászok is gyakran gyújtogatnak, hogy majd ha leég a tavalyi száraz fű, akkor szebb lesz a legelő. Ez teljen téves elképzelés, mert nem lesz dúsabb a legelő akkor sem, ha előtte leégetik, nem beszélve a környezetszennyezésről, a hatalmas füstfelhőről és az állatvilágban okozott kárról.

Oromhegyesen az önkéntes tűzoltótestületnek 30-40 aktív tagja van, rendszeresen gyakorlatoznak, foglalkoznak a fiatalokkal, versenyekre járnak. A felszerelésük már meglehetősen elöregedett, de éberen figyelnek, baj esetén pedig gyorsan cselekednek. A hét elején az egyik fiatal önkéntes tűzoltó, Ivánkovity Márkosz figyelt fel a Járáson terjedő tűzre.

Fejős Ferenc, Ivánkovity Márkosz, György Roland, Kávai Alex és Dudás István a sikeres oltás után (Gergely József felvétele)

Fejős Ferenc, Ivánkovity Márkosz, György Roland, Kávai Alex és Dudás István a sikeres oltás után (Gergely József felvétele)

– Oromhegyesen a szomszédból mentem haza délután három óra körül, amikor észrevettem, hogy ég a Járás egy része. Azonnal riasztottam a többieket, és többedmagammal kijöttünk a helyszínre. Szóltunk a magyarkanizsai hivatásos tűzoltóknak is, hogy ég a Járás, de úgy mértük fel, hogy kézi oltószerszámokkal, fémseprűvel, lapáttal is útját tudjuk állni a tűz továbbterjedésének. Szerencsére nem volt erős szél, és nem korbácsolta fel a lángokat, így egyórányi munkával sikerült eloltani az égő száraz legelőt – mondta Ivánkovity Márkosz.

Az avarégetés továbbra is tilos és büntetendő, ennek ellenére folyamatosan szembesülünk a problémával. Tettenérés nélkül nehéz az elkövetőket megbüntetni, felelősségre vonni, bár már a műholdas megfigyelés is segíti a hatóságok munkáját. A magasból készült felvételek alapján az egyes felgyújtott parcellák koordinátái bemérhetők, ami alapján meg lehet találni a terület tulajdonosát, és felelősségre lehet vonni a környezetszennyezésért.