2024. április 25., csütörtök
MA MAGYAR SZÓ-ÉLŐÚJSÁG KISHEGYESEN

Aktív civilek, tartalmas művelődési élet

Kishegyesen szervezik meg a Kárpát-medencei magyar önkéntes tűzoltó testületek találkozóját – Falunapra és húsvétra készül a művelődési egyesület

Kishegyest igen gazdag kulturális és civil élet jellemzi. A legjelentősebb események, amelyet a művelődési egyesület és a civil szervezetek szerveznek, a falunap, az Anna-napok és a hegyesi LITERAtúra.

Sándor István (Lakatos János felvétele)

Sándor István (Lakatos János felvétele)

A tartalmas programokról a művelődési elnök és az önkormányzat képviselője számolt be lapunknak.A legtöbben a Dombos Fest kapcsán hallottak Kishegyesről, de tudni kell, hogy a fesztivál mellett év közben is számos program zajlik a faluban. A legtöbb rendezvény szervezéséből és lebonyolításából aktívan kiveszik részüket a település civil szervezetei – mondta Sándor István, a kishegyesi községi tanács civil szervezetekkel megbízott tagja.

– Kishegyes közösségi életéről szólva feltétlenül meg kell említeni a civil szervezetek munkáját. A falu lakosságához képest sok civil szervezet működik itt, hogy csak néhányat említsek: a Nők Kishegyesi Fóruma, a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete, a Vöröskereszt községi szervezete, a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület, a Possession Hagyományőrző Egyesület, a Szó-Beszéd Polgárok Egyesülete... Ha az elmúlt időszakot nézzük, elmondható, hogy az Anna-napi rendezvénysorozat volt az az esemény, amely a civil szervezetek és a polgárok összefogásának egy nagy eredménye. Ez igazi népünnepély lett, amely hazaváró jellegével és a civil szervezetek folyamatos bemutatkozásával évről évre színesebb. Az Anna-napok kapcsán jó példa a gyarapodásra, fejlődésre a tűzoltó testület. Egyik évben hagyományőrző viseletekre pályáztak, a következő évben hagyományőrző tűzoltó-bemutatót tartottak az Anna-napok keretében, az idén pedig Összetartozás név alatt a Kárpát-medencei magyar önkéntes tűzoltó testületek találkozóját szeretnék megszervezni az Anna-napokon – mondta el Sándor, majd hozzáfűzte, hogy ehhez minden segítséget megad az önkormányzat. Azon is kell dolgozniuk, hogy ne csak a rendezvények legyenek színesebbek, hanem a civil szervezetek működési körülményei is javuljanak. Az önkormányzat arra is odafigyel, hogy az igényeknek megfelelően támogassa az egyesületeket – fogalmazott a tanácstag.

– Igény mutatkozott egy állatbarát, illetve állatvédő egyesület hivatalos megalakulására, hogy ezt egy községi alapból támogatni tudjuk. Gondolok itt a nem formálisan működő Kóborka állatvédő csoportra is. A civilek támogatása kapcsán azt is el kell mondani, hogy támogatni tudtunk minden olyan kiadványt, amely Kishegyes múltját, az itteni magyarságnak és az egyesületeknek a történetét mutatja be. Számos ilyen kötet jelent meg, és az idei falunap alkalmával is bemutatunk két ilyen jellegű kiadványt – számolt be Sándor.

FALUNAPRA KÉSZÜLNEK

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elsősorban a közelgő falunapra és az utána következő húsvéti ünnepkörre készül – mondta el lapunknak Linka B. Gabriella, az egyesület elnöke.

Linka B. Gabriella (Lakatos János felvétele)

Linka B. Gabriella (Lakatos János felvétele)

– A hétvégén március 15-ére emlékezünk egy alkalmi műsorral és koszorúzással, a Nyugati temetőben lévő, 1848-as emlékműnél. A jövő héten már falunap, amelyet hagyományosan meg fog előzni egy falutisztítási és egy virágültetési akció. A programsorozat március 20-án, pénteken kezdődik egy könyvbemutatóval. Nemes Fekete Edit kerámiaművész új könyvét fogjuk bemutatni. Tudni kell, hogy Nemes Fekete Kishegyes díszpolgára. A könyvbemutatót Molnár Krekity Olga és Barta Júlia Halljátok-e a dalt? című verses estje fogja követni. Szombaton gazdag programkínálattal várjuk a vendégeket, lesznek különböző kiállítások, zenei történések, és természetesen ünnepi műsor is – mondta el Linka B., majd arról is szólt, hogy a kétnapos rendezvényre várják a Budapest XVI. kerületéből érkező vendégeket is.

A falunapi rendezvénysorozatot újabb művelődési történések fogják követni – tudtuk meg az elnöktől. A rá következő héten, április 2-án, csütörtökön tartja koncertjét a zentai Mécsvirág együttes. Ezt a művelődési egyesület Dália kézimunkacsoportjának tojásfaállítása követi, amit a tavaly szerveztek meg első alkalommal. Húsvétra szerveznek egy komolyzenei hangversenyt, ami után népzenei koncert is lesz – ismertette Linka B., és végezetül hozzáfűzte, hogy az idén is állítanak májusfát.

Magyar Szó-élőújság Kishegyesen

Bemutatkozik a 75 éves napilap

Ma 18 órakor a kishegyesi helyi közösség padlástermében a 75 éves Magyar Szó élőújságon mutatkozik be a közönségnek. A rendezvényen fellép Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Kabók Erika, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese, Fodor István nyugalmazott szerkesztő, a Mérföldkövek – hetvenöt év hetvenöt írás című jubileumi kiadványunk, valamint Amit a galamb összehordott kötet szerkesztője, Gergely József újságíró, az említett anekdotagyűjtemény szerzője, Varga Attila, a Magvető mezőgazdasági melléklet szerkesztője, Sáfrány Attila, a Kitekintő rovat szerkesztője, valamint Lakatos János, az újság kishegyesi tudósítója. A helyszínen bemutatjuk Dávid Csilla fotóriporter képkiállítását, amely a Magyar Szó 75 évét eleveníti fel. Emellett bemutatásra kerül Tóth László: Szélcsengő című könyve is.

A helyszínen megvásárolhatók a már említett Magyar Szó-s kiadványok, valamint a Magyar Szó Naptár 2020 és a Szélcsengő című legújabb kötetünk. Az érdeklődők előfizethetnek a Magyar Szóra, és természetesen megvehetik az aznapi újságot Bágyi Sándornál és Tóth Rolandnál, a Magyar Szó terjesztőosztályának képviselőinél.