2024. április 25., csütörtök

Olimpia: már beszédtéma a halasztás

„Amennyiben idén nyáron az új koronavírus járványa miatt nem lehetne megtartani a tokiói olimpiát, úgy a játékok egy vagy két évvel való elhalasztása lenne a legreálisabb megoldás” – jelentette ki a The Wall Street Journalnak Takahasi Harujuki, a japán szervezőbizottság vezetőségének egyik tagja. A grémium ugyanakkor elhatárolódott az általa elmondottaktól.

A tekintélyes amerikai lapban tegnap megjelent interjújában Takahasi azt mondta, hogy a testület még nem vitatta meg, milyen hatással van a járvány a játékokra, mivel legutóbbi tanácskozásukat decemberben tartották, még a járvány kirobbanása előtt. Takahasi szerint – írja a lap – a játékok nézők nélküli megrendezése túlságosan nagy pénzügyi károkat okozna, míg egy egy évnél rövidebb halasztás esetén az olimpia ütközne más jelentős profi sportrendezvényekkel.

A szervezőbizottság a nyilatkozóval történt konzultációt követően szerdán azt közölte, hogy Takahasi – saját bevallása szerint – „egy hipotetikus kérdésre meggondolatlanul a személyes véleményét megfogalmazva válaszolt”.

Szakértők szerint egy egyéves halasztás a jövő év azonos időszakára jelentős logisztikai problémákat okozna, de a médiaközvetítések szempontjából megvalósítható lenne, mivel ugyanúgy beilleszthető lenne a közvetítési jogokkal rendelkező médiumok általában laza nyári műsorrendjébe.

Japánban állítólag közel 1300 esetről tudnak, amiből mintegy 700 a februárban Tokió közelében karantén alá vont óceánjáró hajó utasai közül került ki. A távol-keleti országban kedden 59 új esetet azonosítottak, ami az NHK japán közszolgálati televízió szerint az eddigi legnagyobb napi növekményt jelenti. A számadatok újabb és újabb emelkedésekor rendre felmerült az olimpia lemondásának, elhalasztásának vagy végső soron nézők nélküli megtartásának eshetősége, ahogy az több olimpiai selejtezővel és néhány más jellegű sporteseménnyel is megtörtént az elmúlt időszakban.

Hasimoto Szejko, a kormány olimpiaügyi minisztere legutóbb múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Japán az eddigi terveknek megfelelően készül a nyári játékokra, s úgy fogalmazott, hogy az olimpia lemondása vagy elhalasztása „elfogadhatatlan” lenne a sportolók számára.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is kijelentette: sem a halasztás, sem a játékok lemondása nem merült fel a NOB-nál vagy a szervezőbizottságnál.

KÉZILABDA

Eb-selejtező júniusban

Az Európai Kézilabda-szövetség márciusról júniusra halasztotta az idei női Európa-bajnokság selejtezősorozatának két fordulóját. A magyar válogatott számára ez a Montenegró elleni hazai és idegenbeli találkozót érinti. A szervezet elnöke és főtitkára, Michael Wiederer és Martin Hausleitner a nemzeti szövetségeket arról tájékoztatta, hogy a kialakult helyzetben nem látták biztosítottnak az eredetileg tervezett időpontban, a március 25. és 29. közötti rendezést. Hozzátették: a mérkőzéseket június első hetében pótolják. Az Eb-selejtező 5. és 6. fordulóját a sportág nemzetközi naptárának megfelelően május 27–31-én között tartják.

VÍZILABDA

A LEN lefújt minden versenysorozatot

Az Európai Úszószövetség (LEN) keddi döntésével elhalasztott minden olyan vízilabda-versenysorozatot, amely Európában esedékes. A rendelet a női Euroligát, a férfi Bajnokok Ligáját és az U19-es férfi Európa-bajnokság selejtezőit illeti. A nőknél március 28-ára volt kiírva a negyeddöntő visszavágója, s nagyon úgy fest, hogy az, valamint a kiírás négyes döntője (április 24–25.) és a LEN-kupa záróküzdelme (április 17–18.) is el lesz halasztva.

A férfiaknál a BL-ben április 10–11. volt az eredeti kiírás, de elmarad, akárcsak a már egyszer elhalasztott csúcsrangadó, az FTC–Pro Recco, valamint az Eurokupa elődöntőjének szintén elhalasztott Eger–Brescia visszavágója is.

Az U19-es Eb selejtezőit négy helyszínen, Isztambulban, Natanyában (Izrael), Manchesterben és Máltán rendezték volna meg április 3–5. között, de ezek is elmaradnak.

A LEN az események lebonyolítására keresi a megfelelő időpontokat.

SÚLYEMELÉS

Elhalasztották az Eb-t

Két hónappal elhalasztotta a súlyemelő-Európa-bajnokságot a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) – közölte honlapján a budapesti székhelyű szervezet. A kontinensviadalt április 13. és 21. között Moszkvában rendezték volna, de a keddi határozat értelmében június 13. és 21. között lesz a verseny szintén az orosz fővárosban. Az IWF szintén elhalasztotta a Mauritiusra tervezett Afrika-bajnokságot, míg korábban lefújta már az áprilisi Ázsia-bajnokságot is, amelyet előbb Kazahsztánban, majd Üzbegisztánban terveztek megrendezni. Ugyancsak elmarad a márciusi bukaresti juniorsúlyemelő-vb.

ATLÉTIKA

 Halasztás az Európa-kupában

Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) elhalasztja a jövő hétre kiírt dobó-Európa-kupát, amelyen Márton Anita is indult volna. Az EAA szerdai tájékoztatása szerint a portugál egészségügyi hatóságok tanácsára döntöttek a leiriai viadal halasztásáról. Az új időpontról a szövetség végrehajtó bizottsága március 24–25-én Lausanne-ban tárgyal majd.

Emlékeztetőül: a kínai fedett pályás világbajnokságot a jövő évre halasztották…

@kk = Elmarad a bécsi maraton

Elmarad az április 19-ére tervezett bécsi maratoni futóverseny – közölték tegnap a szervezők. Ausztria legnagyobb ilyen jellegű sporteseményére 130 országból 45 ezer résztvevőt vártak. Wolfgang Konrad fő szervező hangsúlyozta: a futók, a közreműködők és az ország egész lakosságának egészségére való tekintettel nem hozhattak más döntést.

LABDARÚGÁS

Zárt kapuk a Bundesligában

Minden mérkőzést nézők nélkül rendeznek meg a német labdarúgó Bundesliga hétvégi, 26. fordulójában. Utolsó klubként szerdán az RB Leipzig döntött úgy, hogy zárt kapus lesz a Freiburg elleni találkozója. Pénteken egy, szombaton öt, vasárnap két, hétfőn pedig egy élvonalbeli mérkőzést játszanak Németországban.

JÉGKORONG

Véget ért a szlovák liga

A szlovák jégkorongligában érintett klubok vezetői a koronavírus-járvány miatt befejezettnek nyilvánították a 2019/20-as idényt, amelyben nem hirdetnek bajnokot. A Tipsport Liga honlapjának közlése utalt a szlovák kormány hétfői döntésére, miszerint a járvány miatt 14 napig felfüggesztettek minden sport-, kulturális és tömegrendezvényt. A klubvezetők ezért inkább a bajnokság befejezése mellett határoztak, mivel a hosszabb kihagyás mellett bizonytalannak látták a folytatást.

Az idény a középszakasz hajrájánál járt egyébként, s a napokban többek között már az osztrák és a német bajnokság is hasonló körülmények között ért véget.