2024. április 20., szombat

Ismeretlenek pusztítottak Irakban és Szíriában

Két amerikai és egy brit katona halt meg abban a rakétatámadásban, amelyet ismeretlenek a Bagdadtól húsz kilométerre északra található Tadzsi támaszpont ellen hajtottak végre szerdán éjjel. A komplexumban az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonáinak egy része állomásozik. A legalább egy tucat becsapódó rakéta robbanása következtében több mint tíz külföldi katona megsebesült.

Az utóbbi bő négy hónapban már 22 támadás ért amerikai érdekeltségeket Irakban. Az USA szerint ezekért az akciókért az Irán által segített és felügyelt iraki síita milíciákat és fegyveres csoportokat terheli a felelősség.

Teherán és Washington között jelentősen nőtt a feszültség amiatt, hogy az amerikaiak az év elején Bagdad közelében megölték Kászim Szulejmáni tábornokot, a Forradalmi Gárda iráni elithaderő különleges egységének parancsnokát, az ország legfontosabb katonai vezetőjét. A hazájában rendkívül népszerű Szulejmáni irányította Irán külföldi katonai és félkatonai műveleteit. A drónnal végrehajtott januári légitámadásban életét vesztette Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek a helyettes vezetője is.

A veszteségeket elszenvedők azonnal bosszút ígértek. Irán válaszul néhány nappal később rakétákat lőtt ki két olyan iraki támaszpontra, amelyeken amerikaiak is állomásoznak. Washington akkor azt állította, hogy senkinek nem esett baja, ám később kiderült: több mint száz amerikai katona sérült meg.

A történtek ellenére sikerült elkerülni az Egyesült Államok és Irán nyílt háborúját, ám Szulejmáni halálával és a válaszcsapással a két ország ellenséges viszonya tovább romlott.

Szulejmáni a régióban Teheránhoz hű fegyveres csoportok, alakulatok és milíciák hálózatát építette ki, s ezzel jelentősen hozzájárult Irán befolyásának erősítéshez Irakban, Libanonban, Szíriában és másutt. Ha ezeket az érdekeket bárhol sérelem éri, a milíciák (Teherán kérésére, olykor anélkül is) lecsapnak az ellenségre, amelyet rendszerint az USA-val, olykor csak valamelyik szövetségesével azonosítanak.

Persze a síita milíciákat sem kímélik. Időnként amerikai drónok intéznek ellenük támadásokat, de időnként „ismeretlen” harci gépek is odapörkölnek nekik.

Ez történt legutóbb a kelet-szíriai Albúkamál közelében is. A település az iraki határhoz közel fekszik, az iráni támogatású milíciák kulcsfontosságú utánpótlási útvonalán. Ezen rendszeresen érkeznek iraki csapatok Szíriába az ottani kormányerők támogatására.

Albúkamálnál szerdán este azonosítatlan harci gépek mértek csapást több célpontra is. A támadásban meghalt a várost ellenőrző egyik Irán-barát milícia legalább 26 harcosa. A Teherán irányítása alatt álló fegyveres csoportok hatalmas területeket tartanak ellenőrzésük alatt Szíriában és Irakban is.

Elképzelhető, hogy Albúkamál közelében izraeli vadászgépek csaptak le. Izrael ritkán ismeri el, hogy ilyen akciókra vállalkozik. Pedig médiahírek szerint csak az év eleje óta már többször is megtámadott iráni katonai támaszpontokat Szíriában.