2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS

Kínában lecsengett a járvány

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tegnapi jelentése szerint az új fertőzöttek száma egyszámjegyűre csökkent a közép-kínai Vuhanban. A járvány gócpontjából 8 újabb esetről számoltak be, Hupej tartomány egyéb részeiről viszont hetedik napja egyetlen újabb fertőzést sem jegyeztek. A tartományon kívülről is csupán 7 fertőzöttről számoltak be, közülük hatan külföldön fertőződtek meg. Az országban jelenleg még mintegy 15 ezer pácienst kezelnek, közülük 14 427-et Hupej tartományban látnak el. A gyógyultak száma országosan meghaladta a 63 ezret.

Az összes ideiglenesen kialakított és/vagy épített kórházat bezárták, az orvosok és ápolók levetették szájmaszkjaikat, jelképesen ezzel is jelezve, hogy Kína túl van a járvány tetőpontján, az élet fokozatosan visszatér a normális kerékvágásba.

Európából tilos az USA-ba utazni

Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Ház elnöki irodájából sugárzott beszédében. A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Ez a felvétel tegnap bejárta a világot; a vuhani ápolók levetették szájmaszkjaikat, jelezvén, hogy a járvány gyakorlatilag a múlté (Fotó: AP via Beta)

Ez a felvétel tegnap bejárta a világot; a vuhani ápolók levetették szájmaszkjaikat, jelezvén, hogy a járvány gyakorlatilag a múlté (Fotó: AP via Beta)

Trump elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors terjedéséért. Az új típusú koronavírust „külföldi” vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok „szórták el” az Egyesült Államokban.

Leszögezte, hogy az amerikai kormány „életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. „Most ugyanezt kell tennünk Európával” – mondta, hozzáfűzve, hogy Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását annak érdekében, hogy esetleg megrövidítse a beutazási tilalom időtartamát.

EU: egyoldalú, rossz lépés

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tegnap közös nyilatkozatban fejezte ki nemtetszését Donald Trump amerikai elnök előző nap hozott döntésével kapcsolatban, miszerint az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából a koronavírus terjedése miatt.

„Egy globális válság idején együttműködésre és nem egyoldalú lépésekre van szükség. Az Európai Unió nem ért azzal egyet, hogy az Egyesült Államok mindenfajta egyeztetés nélkül hozott meg egy ilyen döntést” – áll az elnökök közös nyilatkozatában.

Charles Michel arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági fennakadásokat, amelyet az amerikai döntés okozhat, el kell kerülni.

Olaszország-szerte bezárnak a boltok

Giuseppe Conte olasz kormányfő szerdán este újabb járványellenes óvintézkedésként bejelentette, egész Olaszországban bezárják a nem létfontosságú kiskereskedelmi egységeket. Az újabb rendkívüli intézkedések célja, hogy sikerüljön lelassítani a terjedését az új típusú koronavírus-járványnak (Covid-19), amely több mint tízezer embert fertőzött meg és több mint 800 ember halálát okozta azóta, hogy február 21-én az első beteget azonosították az országban.

Az új rendelkezés értelmében bezárnak a nem alapvető szükségleteket ellátó üzletek, szolgáltatások, menzák, szállodák és vendéglátóhelyek, presszók, éttermek és sörözők, amelyek eddig este hatig még nyitva tarthattak. Kivételként nem szüneteltetik az étel-házhozszállítást, nyitva lesznek azonban a dohányboltok és benzinkutak, a tisztítók, a bankok és a posták. A gyárakat nem állítják le, és a mezőgazdasági, az állattenyésztési ágazat is folytatja tevékenységét.

Conte szerint az intézkedések hatásának felméréséhez két hétre lesz szükség.

Járványszerűen terjed a szükségállapot is

Csehországban és Lengyelországban tegnap szükségállapotot hirdetett a kormány, Szlovákiában pedig bejelentették, hétfőtől minden oktatási intézményt legalább két hétre bezárnak, és lezárják az ország nemzetközi repülőtereit is. A cseh kormány rendeletében megtiltották a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolctól reggel hatig  tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ez a gyakorlatban a bezárásukat jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket is bezárják.

WHO: a járvány kezelhető, de...

Kezelhetőnek nevezte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója tegnap a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-fertőzést, leszögezte azonban azt is, hogy mindent meg kell tenni a továbbterjedés megelőzéséért.

„Nem harcolhatunk a vírus ellen anélkül, hogy tudnánk, hol van. Ez azt jelenti, hogy szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség, és minden egyes esettel külön kell foglalkozni azért, hogy megtörjük a továbbfertőzés láncolatát” – szögezte le Gebrejeszusz Genfben a WHO-tagállamok képviselőinek találkozóján.

A világszervezet szerdán minősítette több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést.

„Ez nem jelenti azt, hogy az országoknak fel kellene adniuk a küzdelmet, enyhíteni a terjedés megakadályozásért tett intézkedéseket” – mondta Gebrejeszusz, hozzátéve, hogy minden országnak kényes egyensúlyt kell találnia intézkedéseiben az egészség védelméért, továbbá a gazdasági, társadalmi széthullás megakadályozásáért az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

Nyitókép: Ez a felvétel tegnap bejárta a világot; a vuhani ápolók levetették szájmaszkjaikat, jelezvén, hogy a járvány gyakorlatilag a múlté (Fotó: AP via Beta)