2024. április 19., péntek

Tizenhét éve gyilkolták meg a szerb miniszterelnököt

Koszorúzott a kormány és a DP

Tizenhét évvel ezelőtt, 2003. március 12-én 12 óra 25 perckor érte halálos lövés Zoran Đinđić szerb kormányfőt, a Demokrata Párt vezetőjét , Slobodan Milošević bukása után Szerbia első miniszterelnökét. A kormány épületébe tartott, amikor egy mesterlövész a szomszédos épület ablakából lelőtte. Két lövés érte, egyik a mellkasán, a másik a combján. Életét nem tudták megmenteni. Alig néhány perccel a merénylet után bejelentették az ötven éves miniszterelnök halálát.

Az évfordulón a jelenlegi szerb kormány tagjai és párttársai is koszorúztak. Ana Brnabić és a miniszterek a gyilkosság helyszínén helyeztek el koszorút, a Demokrata Párt tagjai pedig az Újtemetőben, meggyilkolt társuk sírhelyén.

A Demokrata Párt küldöttségét Zoran Lutovac vezette, aki emlékeztetett, hogy tizenhét évvel ezelőtt március 12-én nem csak a DP vezetőjét és a szerb kormányfőt gyilkolták meg, hanem a reformokat is.

– Akik lőttek, az ország modernizációjára lőttek, azokra a változásokra, melyekre valamennyiünknek szüksége lett volna – mondta többek között Lutovac.

A Beta és a Tanjug jelentése szerint a DP küldöttségében voltak Nada Kolundžija, Branislav Lečić, Slobodan Milosavljević, Radoslav Milojičić, Aleksandra Jerkov és mások. A DP küldöttsége után az emlékezés virágait elhelyezte Dragan Đilas a Szabadság és igazság párt vezetője, a DP egykori elnöke is.