2024. április 20., szombat

Önkéntesek Kishegyesen

Tíz év alatt 120 fiatal vett részt az önkéntesprogramban

A kishegyesi Kátai-vendégház tizedik alkalommal biztosít helyszínt a német szövetségi kormány által támogatott nemzetközi önkéntesképzésnek. Az itt zajló szeminárium nyolc napig tart és 12 fiatal vesz részt rajta.

Samir Agić, a program egyik vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a program elsősorban olyan németországi fiataloknak szól, akik külföldön szeretnének politikai képzésben részesülni.

– A program hat évvel ezelőtt kibővült, ami azt jelenti, hogy más országok fiataljai Németországba mehetnek tanulni. A program olyan 18 és 30 év közötti fiatalokra összpontosít, akik más országokban szeretnének egy évet önkéntes munkával tölteni. A Nyugat-Balkánon 5 partnerország vesz részt a programban, s mindegyikben vannak olyan civil szervezetek, amelyek foglalkoznak ezekkel a fiatalokkal. Az önkéntes munka előtt részt vesznek egy szemináriumon, majd fél év elteltével egy újabb szemináriumra kerül sor, amelyen kielemzik az addig elért munkát, az eredményeket. Ezt követően vagy más irányt vesz önkéntes munkájuk, vagy folytatják az elkezdetteket – mondta el Agić, majd arról is szólt, a mostani képzésen részt vevő fiatalok szeptemberben kezdték meg önkéntes munkájukat, s most elemzik az eddig elérteket.

Az önkéntesek elsősorban békefenntartó jellegű, az etnikai csoportokat egymáshoz közelebb hozó projektumokban vesznek részt. Ilyen jellegű projektumok zajlanak Koszovóban, Szerbiában, Boszniában, Horvátországban és Észak-Macedóniában. Ezekben az országokban a ’90-es évek történései miatt az embereknek szükségük van egy új perspektívára, hogy ismét közel tudjanak kerülni egymáshoz, számolt be a vezető.

– Ezek a fiatalok munkájukkal hozzájárulnak az élet minőségének javulásához és ahhoz, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz – mondta Agić, majd arról is szólt, hogy a németországi önkéntesek között nagyon sok az olyan fiatal, akiknek a szülei ezekről a tájakról származnak. Az elmúlt 10 évben összesen 120 fiatal vett részt a programban, a képzések helyszínéül pedig azért választották Kishegyest, mert minden szempontnak megfelel, mondta a vezető.