2024. április 24., szerda
ISKOLAVÁLASZTÓ

Gyakorlatorientált oktatás

A szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában kilencven leendő elsős tanulhat magyar nyelven

A szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola több mint száz évvel ezelőtt kezdte meg működését. Az idő során több név- és helyváltoztatáson esett át. Ma az iskolában 27 osztály működik, amelyekbe összesen 700 diák jár. Az iskolát gyakorlatorientált oktatás jellemzi. A tanulók a virtuális vállalatban, bankban és turisztikai irodában sajátíthatják el a szakma alapjait. A szakács- és pincérszakos diákok jól felszerelt tankonyhákban és felszolgálótermekben tölthetik a gyakorlati óráikat. A részletekről Zombori Imre igazgatót kérdeztük.

Az iskola épülete (Fotó: Gergely Árpád)

Az iskola épülete (Fotó: Gergely Árpád)

– Magyar tannyelven három osztályt nyitunk. Ezek a közgazdasági technikus, a turisztikai technikus és a pincér-szakács kombinált tagozat. Mindegyik osztály harmincas létszámú lesz, viszont a pincér-szakács osztályba 15-15 főt várunk. Szerb tannyelven a közgazdasági technikus, a biztosítási és banktisztviselő, a turisztikai technikus, valamint a pincér-szakács szakokat nyitjuk meg. Nemrég sikerült megnyernünk az Eurobank pályázatát. Ez egy 1,2 millió dinár értékű befektetés volt, amelyet a virtuális bank számítógépeinek beszerzésére fordítottuk. Ezt három közgazdasági középiskola kapta meg Szerbiában, a belgrádi, a šabaci és mi. Nagy segítséget nyújt, mivel a biztosítási és a banktisztviselő valós körülmények között tudnak gyakorolni. Van egy banki szoftverünk, amelynek segítségével a tanulók gyakorolhatják a számlanyitást, a kölcsönök kiadását és lefizettetését, a megtakarítások könyvelését – tudtuk meg az igazgatótól.

Mint hozzátette, a közgazdasági technikusok virtuális vállalatot alapítanak a gyakorlati órákon. A turisztikai technikusok a virtuális utazási irodák ügyvitelét sajátítják el, és utazási csomagokat állítanak össze.

A virtuális bankba új számítógépek kerültek (Fotó: Gergely Árpád)

A virtuális bankba új számítógépek kerültek (Fotó: Gergely Árpád)

– A pincérek és a szakácsok két tankonyhában, valamint két felszolgálóteremben töltik a gyakorlati oktatást. Ezek nagyon jól fel vannak szerelve, hála a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek. A termek felszereltsége vetekszik a vendéglátóipari objektumok felszereltségével. A diákok az iskolán kívül szakmai gyakorlatra járnak vállalatokba, szállodákba, turisztikai irodákba, vendéglátóipari objektumokba. Ki-ki a maga szakterületén dolgozik. A mostani elsősök, akik a pincér-szakács osztályba járnak, a duális oktatási rendszer szerint tanulnak. Ennek köszönhetően még nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra. Hat számítógépes kabinetünk van internet-hozzáféréssel. Az iskolában magas színvonalú elméleti és gyakorlati oktatás folyik. A tanulók a középiskola befejezésével rendelkeznek a megfelelő tudással és készségekkel, így azonnal munkába állhatnak, illetve ha szeretnének, tovább tudnak tanulni – emelte ki Zombori Imre.