2024. április 20., szombat

Értékes adományt a fejlesztésért

A Matica srpska is jó úton halad a világszínvonalú elvárások teljesítése felé

Korszerű audiovizuális berendezésekkel gazdagodott a Matica srpska technikai felszerelése. Az értékes technikai eszközöket a Vajdasági Gazdasági Kamara adományozta a kulturális intézménynek. A szerződéseket szerdán délelőtt írta alá dr. Dragan Stanić, a Matica srpska elnöke és Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke a Matica srpska dísztermében.

A gazdasági kamara elnöke a két intézmény történetének összefonódási pontjairól beszélt a szerződés aláírását megelőzően. Vajdaság két legrégebb óta fennálló intézményének történelmében sok közös pont van. A tartományi gazdasági kamarát a Matica srpska tagjai alapították, immár több mint 100 éve, a kamara első elnöke pedig a Matica alelnöke is volt egy időszakban.

Boško Vučurević és dr. Dragan Stanić aláírja a támogatói szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

Boško Vučurević és dr. Dragan Stanić aláírja a támogatói szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

– A Matica srpska a legjelentősebb intézmény a tartományban, amely a szerb irodalom, művészet és kultúra őrzésén és fejlesztésén munkálkodik. Amikor lehetőségünk adódodott a donációra, nem is volt kérdéses, hova kerüljön, és ki tudná a legcélszerűbben felhasználni – jelentette ki Vučurević.

Az adományozott technikai berendezések új szintre emelik az intézmény technológiai fejlettségét, jelentősen hozzájárulnak a Matica srpska programjának megvalósításához. Az eszközök között szimultán fordítás végzéséhez szükséges kabin, mikrofonok, projektor, fülhallgatók, képernyő, vászon és sok olyan felszerelés található, ami hozzájárul az intézmény digitalizációjához – hangzott el az eseményen.

Dr. Dragan Stanić a két intézményt szakterületi kapcsolódásairól beszélt.

– A Matica srpskának gyakran folytat olyan kutatásokat, amelyek a gazdaságra is kitérnek, ilyen volt a monográfiánk a vajdasági bankok történetéről, ami nagymértékben érintette a gazdasági kamarát is – mondta, majd hozzáfűzte: – A megfelelő gazdasági légkör az alapfeltétele a kultúrának is, mikor a gazdasági élet pezseg, akkor az embereket is érdekli a kultúra. Ezért mindig is nagy támogatói voltunk a Vajdasági Gazdasági Kamarának, és együtt örültünk a sikereinek.

Az ünnepi aláíráson részt vett Nenad Krstić, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora, Jelena Veselinov, a Matica srpska munkavezetője, Dragica Samardžić, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöki kabinetjének idegenforgalmi tanácsadója és Dragomir Đukić, a Matica srpska munkatársa is.