2024. április 24., szerda

Amikor az áru nemzetisége a téma

Nem tartja hitelesnek azt az információt Rasim Ljajić kereskedelmi, turisztikai és távközlési miniszter, hogy az észak-koszovói boltokat elárasztotta az albániai áru.

„A nagykereskedésekben nincs albán áru, egyes boltokban albániai cukor és tojás kapható” – mondta a Prva televízió műsorában a miniszter, és megjegyezte: az lenne a „normális”, ha nem az áru „nemzetisége” lenne a téma, hanem az áru, az emberek és a tőke szabad áramlása. Hangsúlyozta, hogy a szerbiai cégek nehezen fognak visszatérni a koszovói piacra akkor is, ha teljesen eltörlik a másfél éve bevezetett vámokat.

„A szerbiai áru helyét 30–60 százalékban a környező országokból érkező árucikkek vették át, ezért nagyon nehéz lesz visszatérnünk a kereskedelem korábbi szintjére. Az is gond lenne Szerbia számára, ha az illetékeket eltörölnék, de más kereskedelmi akadályokat nem hárítanának el, például ha úgy kellene feltüntetni, hogy az árut Koszovó Köztársaságba küldik… Belgrád és Pristina képviselőinek vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz, minden megoldatlan kérdést ott kell eldönteni” – szögezte le Ljajić.