2024. április 24., szerda

„Ez nem fog tetszeni a nagyoknak”

Közzétették tíz mezőgazdasági termék idei várható felvásárlási árát

A mezőgazdasági minisztérium közzétette tíz termék várható felvásárlási árát, melyek a legelterjedtebbek a szerbiai szántóföldeken és gyümölcsösökben. Branislav Nedimović tárcavezető a Politikának elmondta, az az elképzelés vezérelte a minisztériumot, hogy a domináns mezőgazdasági termékek áralakulását előrevetítse. Eddig tíz terméket elemeztek, és várható, hogy hamarosan a jegyzék további termékekkel bővül.

– Szeretnénk elkerülni a spekulációkat, és idejekorán, aratás előtt informálni a termelőket a várható árakról. Korai egyelőre végleges árakról beszélni, mert áprilisban, májusban még sok minden történhet, de a világszervezetek hosszútávú prognózisai használhatók. A szerbiai mezőgazdasági termelőnek is tájékozottnak kell lennie, hogy ne a felvásárló, vagy a viszonteladó profitáljon a tájékozatlansága miatt – fűzte hozzá Nedimović. – Ez nem fog tetszeni a nagyoknak, mert eddig a saját honlapjaikon tették közzé az árakat. Most az állam megelőzi őket – hangsúlyozta.

A konkrét árakról elmondta, hogy a napraforgó ára biztos nagyobb lesz, mint tavaly, mivel a világpiacon visszaesett a pálmaolaj előállítása, és nőtt a kereslet a napraforgóolaj iránt. Várhatóan a kukorica és a búza ára is magasabb lesz a tavalyinál. A búza esetében tonnánkénti 160 eurót lát reálisnak a miniszter, melynek ára az év folyamán ettől eltérhet. A legmagasabb ár aratás előtt, a legalacsonyabb pedig aratás után várható. A kukorica átlagos ára tonnánként várhatóan140 euró körül mozog majd, 15 euró plusz-mínusz ingadozással. A szója ára 320 és 340 euró körül alakul majd. Enyhén növekedni fog az ára, mindaddig, míg nem jelennek meg a bevetett területekről szóló adatok, de ettől függetlenül is a 2019-es árakhoz viszonyítva a szójáért is valamennyivel többet fizetnek majd.

A málna felvásárlási árát kilogrammonként 1,25 euróra becsülik a részben leszerződött termelésre.