2021. február 25., csütörtök
KORONAVÍRUS

Tovább gyűrűzik a pánik

Európa- és világszerte tovább gyűrűzik az indokolatlan pánik a koronavírus-járvány terjedése miatt.

A bécsi opera és környéke is kihalt. Március végéig minden előadást lemondtak
A bécsi opera és környéke is kihalt. Március végéig minden előadást lemondtak

Tegnap számos ország további szigorításokat vezetett be, újabb közlekedési vonalakat szüntettek be, határátkelőket zártak le, szinte minden rendezvényt lemondtak vagy elnapoltak, egyes államok kiterjeszették a karanténzónákat, még a NATO, Cold Response 2020 elnevezésű norvégiai hadgyakorlatát is lemondták.

Az ukrán kormány háromhetes országos karantént hirdetett. Emellett javasolták bizonyos országokkal a légi forgalom beszüntetését, valamint a határátkelők többségének lezárását is.

Ausztria tegnap felfüggesztette a személyvonat-forgalmat Olaszországgal és megkezdődött a járművek ellenőrzése az olasz határon. Az osztrák kormány kedden egyebek között megtiltotta a beutazást Olaszországból. Betiltották továbbá az ötszáz fősnél nagyobbra tervezett kültéri, illetve a százfősnél nagyobbra tervezett beltéri rendezvényeket. Minden állami múzeumot bezártak.

A híres római Piazza di Spagna, amelyet a Spanyol lépcső köt össze a magaslat tetején levő Trinitá dei Monti templommal, tavaly november 14-én és most kedden, március 10-én (Fotó: AP)
A híres római Piazza di Spagna, amelyet a Spanyol lépcső köt össze a magaslat tetején levő Trinitá dei Monti templommal, tavaly november 14-én és most kedden, március 10-én (Fotó: AP)

Az Olaszországgal határos svájci Tessin kantonban kilenc kisebb határátkelőt zártak le. A határforgalmat a nagyobb átkelőkön bonyolítják le. Több svájci politikus azt követelte, hogy zárják le az összes határátkelőt.

A határok lezárása nem állítja meg

A határok lezárása nem állítja meg a koronavírust, a járványt máshogy kell feltartóztatni – jelentette ki a német egészségügyi miniszter. Jens Spahn kiemelte, hogy Ausztria esetében lehet ugyan némi értelme a határellenőrzés szigorításának, mert közvetlenül a járvány európai gócpontja, Észak-Olaszország mellett fekszik, általánosságban viszont vajmi kevés haszna van a határok lezárásának.

Szerinte más módszerre van szükség, elsősorban arra, hogy minden ember járuljon hozzá a járvány lassításához a tisztasági előírások és az óvintézkedések betartásával. A járványt azért kell lelassítani, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer.

Emlékeztetett: míg a fiatalok tünetmentesen vagy legfeljebb igen enyhe lefolyású betegséggel átvészelik a fertőzést, az idősebbek, különösen a 65 éven felüliek és az eleve leromlott egészségi állapotú emberek intenzív ellátásra szorulhatnak.

Vuhanban normalizálódik a helyzet

Hupej tartomány vezetése tegnap bejelentette, hogy a tartomány székhelyén, Vuhanban az egészségügyi cikkeket és mezőgazdasági termékeket előállító vállalatok, valamint a közszolgáltatásokkal foglalkozó, továbbá a belföldi és nemzetközi kereskedelemben kulcsszerepet betöltő cégek ismét megkezdhetik a működésüket. A tömegközlekedésre vonatkozó korlátozások azonban még érvényben maradnak, és egyelőre az iskolákat sem nyitják ki.

A járvány gócpontjának számító tartományban és székhelyén mindössze 13 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, a tartomány egyéb részeiről pedig immár hatodik napja nem számoltak be újabb fertőzésről.

Kínában összesen 80 778 embert fertőzött meg az új típusú koronavírus, közülük 61 475-en már meggyógyultak, 16 ezren még kezelés alatt állnak, 3162-en haltak meg. A járvány 114 országot ért el, a fertőzöttek száma meghaladja a 118 ezret, a betegséghez köthető halálesetek száma 4000 fölött van.