2024. április 20., szombat

Legyen a turul a békés együttélés bánsági szimbóluma!

Budapesten jótékonysági koncerten gyűjtöttek adományokat a törökbecsei turulszobor visszaállítására

A törökbecsei turulmadaras Szabadság-szobor helyreállításának támogatására szervezett vasárnap jótékonysági estet a Magyar Csodaszarvas Egyesület. A programban fellépett a Resti Kornél zenekar, Dóczy Péter színművész, a Magyarkanizsai Udvari Színház társulatának a tagja, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas énekművész, Petrás Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes, iparművész, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész és Török Tilla, adai származású, Junior Prima díjas előadóművész. A műsorvezető Csúri Ákos író volt.

Link Lajos ismertette az emlékoszlop előkerült elemeinek a történetét is (Fehér Rózsa felvétele)

Link Lajos ismertette az emlékoszlop előkerült elemeinek a történetét is (Fehér Rózsa felvétele)

A közönséget dr. Gaudy Nagy Tamás, a Magyar Csodaszarvas Egyesület tiszteletbeli elnöke köszöntötte, aki már 2014-ben, a parlamenti felszólalásában kiállt a törökbecsei turulszobor Tiszából való kiemeléséért. Az 1903-ban – a magyar szabadságharc emlékére Torontál vármegyében elsőként – felállított Szabadság emlékoszlopot az 1918-ban bevonuló szerb csapatok ledöntötték, a tetején díszelgő turulszobrot a Tiszába dobták, és a kutatások szerint jelenleg is ott nyugszik. Az emlékoszlop mívesen faragott mészkőelemei 99 évvel később előkerültek, de a szobor kiemeléséhez és az emlékoszlop újbóli felállításához szélesebb nemzeti összefogásra van szükség – a vasárnapi jótékonysági esttel is a munkálatok megkezdéséhez gyűjtöttek pénzt a szervezők. Link Lajos, a törökbecsei Aracs ’95 Pusztatemplom Polgárok Egyesületének az elnöke elmondta, hogy a szobor helyreállítása nem politikai, hanem nemzeti és államközi ügy, egyben a bánsági nemzetek békés egymás mellett élésének a szimbóluma kell hogy legyen.

A rendezvény szünetében megtartott árverésen Petrás Mária iparművész kerámiadíszére, Szalma Sándor adai papucskészítő hímzett papucsára és Fülöp Attila bácsföldvári fafaragó két fafaragványára lehetett licitálni. A Duna Palotában megtartott esemény fővédnöke prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere volt. A szervezők szándéka szerint június 4-én, a trianoni diktátum 100. évfordulóján emelik ki a törökbecsei turulszobrot, s ezután kerülhet sor az emlékoszlop felállítására is.