2024. április 25., csütörtök

Újra kinevezték a községi választási bizottságot

Adán a képviselő-testület a bíróság megsemmisítő ítélete után néhány módosítással újra megszavazta a választási bizottság kinevezéséről szóló határozatot

Az adai képviselő-testület 37. ülését sürgősséggel hívta össze vasárnap estére Búcsú Attila, a testület elnöke, hogy újra kinevezzék az állandó összetételű községi választási bizottságot.

Adán újra megkezdte a munkát a községi választási bizottság (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán újra megkezdte a munkát a községi választási bizottság (Csincsik Zsolt felvétele)

Az erre vonatkozó, múlt év december 30-án elfogadott községi határozatot ugyanis pénteki ítéletével megsemmisítette az újvidéki Közigazgatási Bíróság, jogosnak tartva a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége fellebbezését a határozat ellen. A bírósági ítélet értelmében Ada községben a választási bizottság eddig ténykedése semmisnek tekinthető, így az eddig összegyűjtött támogatói aláírások és leadott választási listák is.

Az ülésen Koós Attila képviselő-testületi titkár elmondta, hogy a bíróság azért semmisítette meg a határozatot, mert nem tudták eldönteni, hogy a választási bizottság tagjai mely politikai párthoz vagy koalícióhoz tartoznak. Ezt ugyanis a törvényes előírások szerint fel kellett volna tüntetni a határozatban, mivel a bizottságban egyetlen politikai pártnak vagy koalíciónak sem lehet többsége. A képviselő-testület tagjai ezután egyhangúlag megszavazták a községi választási bizottság kinevezésére vonatkozó határozatot, amelyet az Együtt Ada községért és a Szerbia győzedelmeskedik képviselői csoport javaslata alapján terjesztett be a testület mandátumügyi bizottsága a községi tanács támogató véleményezésével. Eszerint az újonnan megválasztott állandó összetételű községi választási bizottság elnöke és tagjai, illetve helyetteseik a következők: 1. Vanja Gavrilović elnök (Dušica Morović helyettes), 2. Peća Nešovanović tag (Takács Hajnalka), 3. Körtvélyesi Tícián tag (Apró László), 4. Marija Popović tag (Zaj Szabó Titanilla) – Községünkért: Mi igazoljuk a bizalmat! polgári csoport; 5. Ugrnov Szilvia tag (Rigó Flórián) – Vajdasági Magyar Szövetség; 6. Stojan Vorgić tag (Juhász Tibor), 7. Berec Csaba tag (Sunčica Opačić) – Szerb Haladó Párt; 8. Bozsóki Sándor tag (Csonka Áron) – Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége; valamint Rusák Hajnalka titkár (Martina Anušić).

Az adai képviselő-testület ülése után Vastag Róbert, Ada község közigazgatási hivatalának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a választási bizottság összetétele változatlan marad, mindössze két új taggal bővítették, illetve az időközben lemondott titkárhelyettes helyett neveztek ki másik személyt. Megjegyezte, hogy miután a bíróság megsemmisítette a határozatot, a választási bizottság eddigi munkája semmisnek tekinthető, vagyis az eddig összegyűjtött támogatói aláírások és az átadott listák érvénytelenek. A helyhatósági választáson induló politikai pártoknak és polgári csoportoknak újra össze kell szedniük a támogatói aláírásokat, a választási listákat pedig legkésőbb tizenöt nappal a helyhatósági választás előtt adhatják le.

– A bíróság formai hiányosságokkal indokolta a határozat megsemmisítését. Az adai képviselő-testületben tizenkilenc képviselő polgári csoport tagja. Négy-négy képviselője van a Szerb Haladó Pártnak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek, valamint két képviselője a VMDK-nak. A bizottsági tagokat csak a képviselői csoportok javasolhatják, amelyek ezt megtették. A bíróság nem tudta megállapítani, hogy valamelyik politikai pártnak többsége van-e a bizottságban, mert a törvény értelmében ez megengedhetetlen. A határozatban négy tag neve mellett nem szerepelt, hogy melyik politikai párt képviselője. Négy tag neve mellett most sem szerepel, mert nem politikai párt tagjai, hanem polgári csoporté. A másik négy tag neve mellett ott áll, hogy VMSZ, VMDK és SZHP. A határozatban semmi nem változott, kivéve, hogy ki lett bővítve egy VMDK-s taggal és a helyettesével – közölte Vastag Róbert.

A VMDK két okból támadta meg a Közigazgatási Bíróságon az említett határozatot – tudtuk meg Csonka Áron pártelnöktől, aki szerint már a határozatjavaslat sem felelt meg a választási törvénynek. A fellebbezés egyik oka az volt, hogy a jelöltek neve mellett nem volt feltüntetve, hogy melyik pártkoalíció, párt vagy polgári csoport javasolta őket. A másik ok, hogy a kisebbségi pártoknak, ha nincs képviselői csoportjuk, akkor is joguk van személyeket javasolni a bizottságba, mert annak képviselnie kell a képviselő-testület összetételét. Kiemelte, hogy a VMDK 2016-ban két képviselőt juttatott a testületbe, így jogot formált arra, hogy javaslatot adjon, de ez nem történt meg, mert a párt képviselőit senki nem kérdezte meg, hogy kit ajánlanak. A pártelnök szerint a korábbi bizottsági összetétellel valójában kizárták a VMDK képviselőit abból, hogy részt vegyenek a bizottság munkájában.