2024. március 29., péntek

Világszerte nézhető a népszerű szerb sorozat

Az Árnyak a Balkán felett televíziós sorozat felkerült az Amazon Prime kínálatába

Hónapokon át tartó tárgyalásokat követően az Árnyak a Balkán felett (Senke nad Balkanom) című, nagy sikerű televíziós sorozat is felkerült a népszerű Amazon Prime internetes tartalomsugárzó platform kínálatába.

Dragan Bjelogrlić, a sorozat szerzője és rendezője szerint ez nemcsak a sorozat készítői számára fontos esemény, hanem a szerbiai filmgyártás és televíziózás számára is, mivel először történt meg, hogy egy szerb sorozat világszerte nézhető lesz. A Danas belgrádi napilapnak adott nyilatkozatában Bjelogrlić megjegyezte, hogy a közeljövőben a sorozat második évada is elérhető lesz az online tartalomszolgáltatón. A három évadosra tervezett bűnügyi sorozat a két világháború között játszódik a Szerb–Horvát–Szlovén királyságban, és a cselekménye mellett 1928-tól 1940-ig végigköveti az ország történelmét. A sorozat első évada egyaránt óriási népszerűségnek örvendett a tévénézők és a kritikusok köreiben is, a Hazai Sorozatok Fesztiválján (FEDIS) 2017-ben a legjobb rendezésért, a legjobb kosztümért, a legjobb zenéért, a legjobb operatőri munkáért és a legjobb női mellékszereplőnek járó fődíjat is kiérdemelte. A sorozat első évadát a Szerbiai Rádió és Televízió sugározta, míg a második évad sugárzásának a jogát a United Media televíziós cégcsoport (N1, Nova S stb.) TOP elnevezésű kábeltelevíziós csatornája szerezte meg.

Az Amazon Prime 2005-ben kezdte meg működését, de ekkor még kizárólag az Egyesült Államok területén volt nézhető. Most viszont egyike a világ öt legtöbb előfizetővel rendelkező tartalomszolgáltatójának (Netflix, Amazon Prime, Disney +, HBO Go, Hulu).

A térségből ez a negyedik sorozat, amely világszerte megtekinthető az előfizetős platformokon. Az első a horvát Újság (Novine), egy rijekai szerkesztőség hétköznapjait és küzdelmét bemutató politikai thriller mindkét évadja került fel a Netflix kínálatába, ősztől pedig a harmadik évad is megtekinthető lesz. A magyar Terápia és Aranyélet című sorozatokat pedig az HBO GO elnevezésű előfizetős platformon lehet megtekinteni, illetve újranézni.