2024. április 25., csütörtök

Amerikai katonák teremtenének demokráciát Venezuelában?

Brazília kiemelt szerepet kapna a Venezuela ellen készülődő amerikai katonai akcióban. Állítólag erről is tárgyalt a hét végén Donald Trump amerikai és Jair Bolsonaro brazil elnök. A Fehér Ház szerint arról egyeztettek, hogyan lehetne helyreállítani a demokráciát Venezuelában.

Zűrzavarkeltéssel, valamint belső erőszakhullám és fegyveres összecsapások kiprovokálásával vádolta meg a napokban (többször is) Venezuela elnöke az Egyesült Államokat. Nicolás Maduro szerint Washington azért akar nagy felfordulást kelteni, hogy a demokratikus rend helyreállítására hivatkozva katonailag beavatkozhasson a dél-amerikai országban.

A baloldali Maduro szerint a terv megvalósításában az USA fontos szerepet szán Brazíliának, de a térségből más országok segítségét is igénybe venné. A demokratikus kormányoknak ezért azt üzente: akadályozzák meg a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro brazil államfőt abban, hogy segítsen Washingtonnak a Venezuela elleni terve megvalósításában.

Az Egyesült Államok tavaly már meg akarta buktatni Madurót, ám próbálkozása sikertelennek bizonyult. Akkor Kolumbiát és néhány másik térségbeli államot is bevont az akcióba. Venezuelában saját embert is talált, az ellenzéki Juan Guadiót, aki tavaly ideiglenes államfővé nyilvánította magát, s „hatalmát” ötvennél több ország ismerte el, köztük az Egyesült Államok is. A hadsereg és több külföldi kormány támogatását élvező Maduro azonban ellenségnek tartja Guaidót.

Az USA szankciókkal is megpróbálja összeroppantani a Maduro-rezsimet, ám ez eddig nem sikerült neki. A venezuelai hatalom túlélését ugyanis olyan külső erők segítik, mint Kína és Oroszország. Fontos támogatás érkezik Kuba részéről is, mivel titkosszolgálata ellenőrzi Maduro biztonsági hálózatát.

Ezeknek az országoknak az egyre nyilvánvalóbb jelenléte és befolyása – a világ bizonyítottan legnagyobb kőolajkészletével rendelkező – Venezuelában egyre jobban nyugtalanítja az Egyesült Államokat, amely több mint száz éve saját felségterületének tartja egész Latin-Amerikát.

Az utóbbi időben Brazília és az évek óta súlyos válság sújtotta Venezuela egymás ellenségeivé váltak. A két szomszéd viszonya tavaly mérgesedett el, amióta a Donald Trumpot példaképének tekintő Bolsonaro lett a brazil államfő. Februárban Maduro már azzal vádolta Bolsonarót, hogy háborúba akarja rángatni Venezuelát. A kiélezett és feszült helyzet miatt Brazília a múlt csütörtökön visszahívta diplomatáit Venezuelából, a saját területén működő venezuelai diplomáciai képviselet tagjait pedig kiutasította.

Bolsonaro a hétvégén hivatalos látogatáson járt az USA-ban, ahol találkozott Trumppal. A Fehér Ház szerint arról is tárgyaltak, miként lehet helyreállítani a demokráciát Venezuelában. (Talán a véletlen folytán, de egy hónapja Trumpnál járt Guaidó is.) A média azonban azt valószínűsíti, hogy a Venezuela ellen tervezett amerikai katonai akcióról egyeztettek, amelyben Brazíliának különösen fontos szerep jutna.

A készülődésről már mások is tudhatnak. Sőt Moszkva azt állítja, hogy Washington különleges egységeket vezényelt Puerto Ricóba, a Venezuelával szomszédos Kolumbiába pedig csapatokat küldött. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter óvott az amerikai katonai intervenciótól.