2021. október 27., szerda

A pápa szerint a papoknak látogatniuk kellene a fertőzötteket

Ferenc pápa keddi reggeli vatikáni miséjén azt kérte a papoktól, hogy "legyenek bátrak", és látogassák meg az új koronavírussal megfertőződött betegeket.

"Kérjük az Urat, hogy adjon bátorságot papjainknak a betegek meglátogatásához, Isten igéje erejének és az oltáriszentségnek az átadásához és ahhoz, hogy képesek legyenek kísérni az egészségügyi dolgozókat és az önkénteseket a betegek mellett végzett munkájuk során" - mondta. Ferenc pápa hétfő reggeli miséjét is a koronavírus érintettjeinek ajánlotta.

Illusztráció: Zoom.hu
Illusztráció: Zoom.hu

A vatikáni Szent Péter téren - szemben az ilyenkor megszokottal - kedden alig lézengett valaki.
A római kormány hétfő este egész Olaszország területére kiterjesztette a korábban csak Lombardiára érvényes egészségügyi óvintézkedéseket, amelyek április 3-ig maradnak érvényben. Addig szünetel az oktatás is. Az olasz kormány azt kérte a lakosoktól, hogy a lehető legkevesebbet utazzanak, és kerüljék a kapcsolatot a betegekkel.
A Vatikán területén pénteken megszigorították az óvintézkedéseket azt követően, hogy az államban diagnosztizáltak egy fertőzöttet, további négy személyt pedig karantén alá helyeztek megfigyelésre. A 83 éves Ferenc pápa programjait, találkozóit minimálisra csökkentették. Az egyházfő vasárnap déli beszédét és az ezt követő Úrangyala imádságot (Angelus) a pápai lakosztály könyvtárszobájában mondta el, a reggeli miséket pedig hívők nélkül mutatja be a vatikáni lakosztályaként ismert Szent Márta-házban. A szerdai általános audiencián sem lesz majd jelen a Szent Péter téren, egyenes internetes közvetítéssel mond beszédet.
Az új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában eddig közel 81 ezer ember megfertőződését regisztráltak a hatóságok,  a halálos áldozatok száma meghaladja a 3100-at. Kínán kívül több mint 60 országban jelent meg a vírus, a második legfertőzöttebb helynek Olaszország számít, ahol a betegek száma meghaladja a 9 ezret, a halálos áldozatoké a 460-at.
A vírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez, de a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézséget, fájdalmat, tüdőgyulladást okozva. Végső esetben halált is okozhat, de a halálos áldozatok eddig főképpen azok közül kerültek  ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt, vagy nagyon idősek voltak.