2024. április 24., szerda

Hímzett pipacs, boglárka, margaréta...

Nagykorú az Aranykalász, a verbásziak büszkesége

Huszonnyolc vajdasági csoport tagjával, összesen 290-en ünnepelték meg a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület keretében szorgoskodó Aranykalász hímzőcsoport nagykorúságát, a Drago Jovović testnevelési központban megtartott teadélutánon.
Az indulásról és a sokéves szorgos munkáról, a kitartás öröméről beszélgettünk Paróczi Mária elnök asszonnyal, aki 2005 óta vezeti a csoportot.
– A verbászi kézimunkacsoport Varga Jenő helybéli plébános indítványára alakult meg. Ő kérdezte, megtanulnánk-e hímezni a vajdasági búzamező hét virágát. Ezek: a pipacs, a konkoly, a margaréta, a szarkaláb, a boglárka, a búzavirág és a búzakalász. Farkas Irma, Brkanić Anna, Böszörményi Ilona, Újházi Gizella, Rasztovác Hajnalka, Kiss Julianna, Csernik Zsuzsanna, Fehér Irén és jómagam vállalkoztunk erre a feladatra. Jenő atyával mi lettünk a kézimunkacsoport alapító tagjai. Kérésünkre az atya lett a csoport keresztapja, ő adta az Aranykalász nevet. Közülünk a legfiatalabbat, Rasztovác Hajnalkát választottuk a csoport vezetőjévé. Három és félévig a katolikus parókián hímeztünk, majd csatlakoztunk a Szirmai Károly Művelődési Egyesülethez. 2006-ban Verbászon megtartottuk a nagy nemzetközi szövetségi kiállítást a Žarko Zrenjanin Gimnáziumban, ahol csakenem 36 vajdasági csoport, illetve 1700 kézimunkázó vett részt. A termeket ellepték a szebbnél szebb egyedi munkák.
Az Aranykalászban jelenleg 28-an szorgoskodunk, a fentebb említett alapítótagokon kívül: Varga Jelena, Nikolić Irén (a legfiatalabb tag), Dognár Laura, Pálinkás Ilona, Hajnal Erzsébet, Papacsek Terézia, Hevér Heléna, Tolmácsi Mária, Maksa Erzsébet, Farkas Irma, Uglár Cecília, Galac Mária (a legidősebb tag). Egyetlen férfi közöttünk Paróczi Boldizsár, a papírkosárfonás ügyes művelője.
A csoport sokféle kézművességgel foglalkozik. Palánkán tűfokoshímzésben versenyezünk. Öt–hat éve, amikor részt veszünk a megmérettetésen, csoportunk három kategóriában megnyerte az első helyezést, két ízben a másodikat és egyben pedig harmadik helyezést ért el. Ebből a szempontból is nagyon büszke vagyok a csoportra, mivel a rendelkezésünkre álló két és fél, három óra alatt a helyszínen sikerült kivarrni a mintákat.
Szalmából, susnyából és gyöngyből készítünk egyedi munkákat. A papírt felcsavarjuk, és mint a vesszőből, kosarat, nyuszit és más tárgyakat fonunk. A Facebookon látott jó ötletek alapján például a húsvéti főtt tojást gyönyörű spárgával díszítjük, a sztiropol tojást pedig articsókával (gombostűvel rá tűzdelt szalaggal). Az utóbbira egy palicsi hölgy tanított bennünket.
Vajdaság-szerte műhelymunkon veszünk részt, ahonnan mindig valamilyen ötletet hozunk haza. Helyben, a művelődési egyesületben is szervezünk műhelymunkákat. Évek óta csaknem százan jönnek össze a Taníts – tanítalak c. műhelymunkára, amit minden év májusának utolsó szombatjára szervezünk a plébánián. A kosárfonástól a hímzésig, valamint egyedi, egyszínű és tarka „harisnyavirágok”, horgolt virágok születnek a szorgoskodásunk eredményeként. Drótból elkészítjük a rózsa, a tulipán vagy más virág szirmait, egyszínű vagy tarka harisnyával áthúzzuk és összeállítjuk. A drót szárat és a levelet zöld harisnyával vonjuk be. Papírból kosarat fonunk, beletesszük a szivacsot „virágostól”, és kidíszítjük a kosarat. Szép ajándék teadélutánra.
A csoportunk tagjai kalocsai hímzést (matyó), fehér- és különféle színes hímzéseket varrunk, továbbá horgolunk, kötünk, nemezelünk. Húsvétra nemezeléssel tojást díszítünk. Ruhára, táskára varrhatók a száraz nemezeléssel készített virágjaink. Ezenkívül cérnával alátétet, abroszt, függönyt horgolunk – mesélte Paróczi Mária.
Az Aranykalász megalakulásától kezdve tagja a Vajdasági Kézimunkaszövetségnek. Az ügyes kézimunkázók szépszámú elismeréssel büszkélkedhetnek. Minden évben – egy év kihagyással – részt vettek a szövetség nemzetközi kiállításán is. Megkapták a serleget és a névre szóló okleveleket, mivel a serleg annak a kézimunkacsoportnak jár, amelynek harmincnál több tagja állít ki munkát a kiállításon. Ötévenként változik a serleg nagysága. Ezekből a serlegekből a verbászi csoport 18 év alatt 17 serleget gyűjtött össze.
A tiszakálmánfalvi tésztafesztiválra évente járnak. Ott kiállítják a nagymama-korabeli hímzett falvédőket és az év folyamán készített asztaldíszeket. Jelenleg az Aranykalász kézimunkázói húsvéti anyagjukat készítik, amelyet hamarosan a verbászi múzemban tekinthetnek meg az érdeklődők. Március utolsó hetében vagy április első hetében műhelymunkát szerveznek az iskolás gyerekek részére. Megtanítják őket egyedi húsvéti képeslapok, papírcsibék és -nyuszik készítésére. Remélhetőleg, ők is megkedvelik a kézimunkázás és az alkotás közbeni barátkozás szépségeit.