2024. április 16., kedd

Az oklevelek külföldi elismeréséért

Az oktatásügyi miniszter hatékonyabbá tenné a felsőoktatási intézmények akkreditációs folyamatát

A szerbiai felsőoktatást irányító és felügyelő intézmények képviselőivel találkozott a minap Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter. A találkozó témája az akkreditációs folyamat egyszerűsítése és a felsőoktatás minőségének értékelése volt. Mint egyebek között elhangzott, az Egységes Informatikai Rendszer bevezetése az oktatásügyben azt eredményezte, hogy a felsőoktatásban foglalkoztatottak adatbázisa is felkerült ide, és nem lehet akkreditálni azt a felsőoktatási intézményt, amelyben ugyanazok a tanárok tanítanak, akik más felsőoktatási intézményben is.

A nemrég megalakult Kvalifikációs Ügynökség a külföldön szerzett oklevelek szerbiai elismerésével foglalkozik. Szerbia nemrég az Európai Képesítési Keretrendszer (EOK) teljes jogú tagjává vált, és előreláthatóan nem történik semmilyen változás az oklevelek minőségével, illetve azok külföldi elismerésével kapcsolatban.

Az Európai Felsőoktatási Minőség-ellenőrző Intézet (ENQA) a nemzeti ügynökségek munkájának követésével foglalkozik. A Szerb Akkreditációs Testületnek ebben a szervezetben „társult tag” státusza lesz. Egészen 2018-ig „felügyelet alatt álló tag”-ként szerepelt.

A felsőoktatásról szóló törvény módosítására előreláthatóan szeptemberben kerül sor. Júniusban pedig bemutatják a szerbiai felsőoktatás fejlesztésének 2030-ig szóló stratégiáját, s ebben szerepel majd egy olyan intézet létrehozása is, amely a felsőoktatási intézményekben folyó munka minőségének ellenőrzésével foglalkozna a két akkreditáció közötti időszakban.