2024. április 19., péntek

Megbánás és megbocsátás

Rácz Gergő és Orsovai Reni Mostantól című dala nyerte meg A Dalt

Szombaton este véget ért A Dal című zenés műsor, amely során Magyarországon az év dalát választották meg. A győztes a Mostantól című dal lett, amelyet Rácz Gergő és Orsovai Reni adott elő, míg az egyik háttérénekesként a csantavéri származású – a szabadkai Zeneiskola egykori diákja –, Zabos Regina lépett fel. A Dalt a Duna Televízió és a Duna World élőben közvetítette.

Az idei zenés válogató sokban eltért az előzőektől. A legnagyobb különbséget mindenképpen az jelentette, hogy a tét nem az Eurovíziós Dalfesztiválra való eljutás volt. Tavaly Magyarországot másodjára is Pápai Joci képviselte, akkor Az én apám című dallal, amelynek a szerzője Molnár Ferenc Caramel, a dal azonban nem jutott be a döntőbe, a múlt év vége felé pedig már arról lehetett értesülni, hogy Magyarország nem veszt részt az idei dalfesztiválon. Ezzel voltak, akik egyetértettek, mások nem, egyes körökben botrányt váltott ki, a vélhető okokkal pedig a külföldi sajtó is foglalkozott. A Dal-válogatót azonban így is megtartották, a műsor készítői úgy döntöttek, hogy a fő cél ezúttal a magyar könnyűzene fellendítése lesz, a győztes pedig egyebek közt 75 millió forintot kap, amelyet kizárólag a karrierépítésre áldozhat. Mivel a figyelem ezúttal kifejezetten a magyar zenére irányult, a másik változás az volt, hogy a dalok szövegei csak magyar nyelvűek lehettek.

A Dal hat részből állt, három válogatóból, kettő elődöntőből és végül a döntőből. Összesen harminc produkciót láthattak a nézők, ismert vagy kevésbé ismert előadóktól. A zsűrit Pély Barna, a United együttes énekese, gitárosa, Vincze Lilla, a Napoleon Boulevard énekesnője, Nagy Feró, a Beatrice frontembere és Apáti Bence balett-táncos, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója alkotta. A szavazásoknál is változások álltak be, például egy műsor alatt minden zsűritag csak egyszer adhatott a maximálisnak számító tízes pontszámot. A válogatók során elsőként az esett ki, aki a nézőktől a legkevesebb szavazatot kapta, azután a zsűri is megbeszélés alapján kiejtett egy versenyzőt, a megmaradt nyolcból pedig a szavazatokat és a zsűri pontjait összeadva még két versenyzőnek távoznia kellett. A három válogató után így alakult ki a tizennyolc versenyzőből álló elődöntő.

A Dalon részt vettek olyanok is, akiket már jól ismernek a magyar zenei színtéren, mind Magyarországon, mind a határon kívül is, ilyen volt például Wolf Kati, Pál Dénes, Takács Nikolasz, Berkes Olivér, Kökény Attila vagy Heinz Gábor „Biga”. Wolf Kati már képviselte is Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon és ő maga is volt már A Dal-zsűritag. Néhány előadót a korábbi jó élmények buzdítottak arra, hogy ismét részt vegyenek a műsorban, függetlenül attól, hogy a műsor valamely fázisában kiestek, ilyen volt például a Fatal Error, a Konyha, a Mocsok 1 Kölykök vagy a Patikadomb. A kínálat zeneműfajilag is eléggé változatos volt, hallhattunk táncolásra késztető popdalokat, zúzós rockot, alternatív rockot, érzelmes balladákat, de fültanúi lehettünk a rap és a népdal találkozásának is.

A műsor érdekessége volt, hogy a dalok akusztikus verzióinak bemutatása a tévéműsor szerves részét képezte, ezeket az elődöntők során hallhattuk. A döntőmezőny és a végeredmény úgy alakult ki, mint korábban, a nyolc döntőst a zsűri felezte le és innen már a nézők döntöttek a győztesről. Többen a híresebb előadók közül már a döntő előtt kiestek, például Wolf Kati, Kökény Attila, Pál Dénes és Heinz Gábor „Biga”. A döntőbe jutott a Fatal Error, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Tortuga, Takács Nikolasz, Kóbor Zsóka és Polgár Patrik, a Nene, a Turbo és Ember Márk, a döntősök pedig maguk választhattak, hogy a daluk akusztikus vagy eredeti verzióját adják elő ismét. A zsűri szavazatai után a négyes mezőnyt Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Turbo, a Nene és Ember Márk alkotta. Ezzel érdekes módon egy olyan helyzet alakult ki, hogy Orsovai Reni számára nagyban megnőtt az esély a győzelemre, hiszen ő egyben a Nene énekesnője is, mondhatni önmaga konkurensévé is vált. Egyébként a verseny folyamán csak egyszer fordult elő az, hogy mind a négy zsűritag a maximális tíz pontot ugyanannak a produkciónak ítélte oda, ez pedig épp a Nene Későre jár című dala volt. A zsűri minden produkcióról mondott véleményt, ezekkel persze lehetett egyet is érteni, meg nem is. Ember Márk először ukulelével lépett színpadra, ami Nagy Ferónak nem igazán tetszett. Ember Márk erre humoros módon reagált, következőleg már gitárt ragadott, azután a döntőben pedig ezt nagybőgővel fokozta.

Idén is több díjat osztottak ki és nagy figyelem irányult a dalszövegekre, ezeket kiváltképp Apáti Bence elemezte részletekbe menően. A legjobb dalszöveg díját Molnár Tamás, az egykori Anti Fitness Club emo-rock, pop-punk együttes frontembere kapta meg a Készen állsz című dalért, amelyet Pál Dénes adott elő.

Rácz Gergő és Orsovai Reni Mostantól című zeneszáma azonnal kiemelkedett a mezőnyből, mert a megbánásról és megbocsátásról szóló, valós történet ihlette érzelmes dal némileg a musicalek világát idézte meg, ilyen produkciókra pedig ritkábban akad példa. A zeneszerzésben és dalszövegírásban Rácz Gergő társai Bella Máté és Hujber Szabolcs voltak. A Mostantól az akusztikus versenyben is diadalmaskodott és a 2020-as Petőfi Zenei Díj Az év dala kategória nyertese is lett. Ha tehát Magyarország idén részt venne az Eurovíziós Dalfesztiválon, ez a dal képviselné az országot. Erre ugyan nem kerül sor, de a győztes – a 75 millió forintos összértékű nyeremény mellett – felléphet a leglátogatottabb magyarországi fesztiválokon, köztük a VOLT és a Strand színpadán. Rácz Gergő budapesti, Orsovai Reni pedig székesfehérvári születésű. Ahogyan azt az elején említettük, az egyik háttérénekes a vajdasági Zabos Regina volt, aki a szabadkai Zeneiskola után Székesfehérváron folytatta a tanulmányait és egyre nagyobb zenei sikereket ér el. A Dalban sem először szerepelt háttérénekesként, 2017-ben Galambos Dorina Mrs Columbo együttesének Frozen King dalában is hallhattuk csodálatos hangját. Zabos Regina legutóbb Szabadkán, tavaly nyáron adott klubkoncertet, a Népkör MMK Interetno fesztiválján.