2024. április 25., csütörtök
XXII. Hagyományaink Ünnepe Zentán

Amit eleink ránk hagytak

A zentai Ispiláng néptánccsoport fellépése (Gergely József felvétele)

A zentai Ispiláng néptánccsoport fellépése (Gergely József felvétele)

Szombaton huszonkettedik alkalommal szervezték meg Zentán a Hagyományaink Ünnepét. A rendezvényen a község hagyományőrzői, -ápolói és -éltetői mutatják be tudásukat a gasztronómiától kezdve a népmesemondáson keresztül a népzenéig és a néptáncig.

A helyi Művelődési Házban reggel a tejtermékekből készült, hagyományos ételek kiállításával indult a nap. Délelőtt hét gyermekcsoport mutatta be és kínálta finomságait a standoknál, délután pedig hat felnőtt csoport. Az ínyencségeket Paskó Csaba mesterszakács és Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató véleményezték és bírálták el.

Paskó a helyszínen bemutatta legújabb gyermekszakácskönyvét is.

Mgr. ft. Paskó Csaba a Magyar Nemzeti Tanács nevében üdvözölte a jelenlévőket, majd a rendezvényt Perpauer Attila, községi oktatási és művelődési tanácstag nyitotta meg. Kifejtette, a hagyományok úgy tudnak tovább élni, ha azokat a család gyakorolja, megéli a mindennapjaiban, és jó érzés tudni, hogy ez a közösség fontosnak tartja tisztelni, őrizni és továbbadni azt az örökséget, amit eleink reánk hagytak. Ez a program is csak azt bizonyítja, hogy a hagyományoknak fontos szerepük van a gyermekek életében is, hogy a néptánc, a népdal, a népmese a legkisebbjeink mindennapjainak a részévé vált. A hagyományok ápolásával erősödik a gyermekekben és a fiatalokban is a közösséghez való tartozás érzése. Perpauer hozzátette továbbá, a szervezők nem titkolt szándéka, hogy a ma még lelkes résztvevőkből az elkövetkező időszakban pedagógusok, művészeti vezetők, csoportalakítók legyenek: mert akkor van értelme a munkának, ha tisztességben, igazságban és jó közösségben látjuk felcseperedni a gyermekeinket.

Ezt színpadi produkciók – népmesék, néptáncok és népdalok – követték a gyermekek műsorszámaival. Fellépett a zentai Ispiláng néptánccsoport Bíborka, Sercegők és Szikra csoportja, a felsőhegyi Deák Viola, Apró Botond és Kőrösi Leila mesemondók, a zentai Gyöngyvirág citerazenekar, a zentai Szeles Veronika népdalénekes, a bogarasi Pipacsok citerazenekar, a tornyosi Csiribiri néptánccsoport, a zentai Ispiláng énekcsoportja és néptáncegyüttese, a tornyosi Szarkaláb néptánccsoport, valamint Szarvák Anikó és Nagy Abonyi Szabolcs zentai mesemondók.

A délutáni műsor megnyitóján szintén Perpauer Attila tartott beszédet. Elmondta, a népdal, a népzene és a néptánc közösségteremtő erő, emellett remek alkalom az ismerkedésre, barátkozásra, nem csupán egy településen, községen belül, hanem az egész Kárpát-medencében, vagy akár a nagyvilágban is. Hangsúlyozta, a hagyományápolás gyönyörű és nemes feladat, tartást és erőt ad, nemcsak az ilyen ünnepi alkalmakkor, hanem a hétköznapok szürkeségében is. Egy-egy közösség akkor maradhat meg, tervezhet és léphet tovább, ha emlékezik mindarra, amit elei reánk hagyományoztak, és ha ezt az örökséget a nemzet javára kamatoztatni tudja.

Ezután a felnőtt csapatok produkcióit tekintettük meg, de ezt megelőzően még a szabadkai Juhász zenekar Berec-Csizmadia Annával közös fellépését élvezhettük. A felnőttek programjában részt vett a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, a kevi Bazsarózsa asszonykórus és Jóbarátok tamburazenekar, a zentai Tópart Magyar Művelődési Egyesület, a bogarasi Búzavirág citerazenekar és asszonykórus, valamint a zentai Kék pántlika énekcsoport, Juhász Gyula népzenész, a Pöndöly asszonykórus és a Sarkantyú tamburazenekar.

A műsor fellépőinek produkcióit véleményező szakmai zsűri tagjai Kiss Zsélykó néptáncpedagógus, Berec-Csizmadia Anna népdalénekes, Hézső Zsolt citeraoktató és Toldi István mesefa voltak. Fontos kiemelnünk, hogy a mindenkori zsűri értékelésével segíti a fellépőket a Durindóra, a Gyöngyösbokrétára, a Szólj, síp, szólj!-ra, a KNV-re, a Kálmány Lajos Népmesemondó versenyre és egyéb jeles megmérettetésekre.

A Hagyományaink Ünnepe a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű vajdasági magyar regionális rendezvénye, amely a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. Idén a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek éve programsorozat részét képezi.