2024. április 16., kedd

A védőmaszk január óta hiánycikknek számít

Hiánycikk Újvidéken is a védőmaszk. A 021-es rádió munkatársai utánajártak, és csupán az egyetlen és utolsó állami tulajdonú gyógyszertárban, a veterniki Novi Sad Gyógyszertárban találtak. A maszk ára 28 dinár. Ebben az intézményben kb. 5000 darab védőmaszk van, amit a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap által szereztek be.

A tartományi székvárosban (is) hetek óta hiánycikknek számít a védőmaszk. Az egyik magángyógyszertár-láncban elmondták, hogy pénteken 1500 darabot kaptak, amit a polgárok néhány perc alatt elkapkodtak.

Hozzáfűzték, hogy a maszk január óta hiánycikknek számít, amióta a COVID-19-es megjelent Kínában. Egyes gyógyszertárakban még található drágább maszk (1000 dinár körüli áron), ebben aktív szén van és alkalmas többszöri használatra.

Egy magán- és az egyetlen állami gyógyszertárban sem tudták megmondani, mikorra várható az új szállítmány, mert a nagykereskedések kiürültek, nem voltak felkészülve a hirtelen támadt óriási keresletre. Hasonló a helyzet az orvosi felszereléseket árusító, és a munkavédelmi szaküzletekben is: maszk nincs, és nem ismeretes, mikor lesz újra.