2024. április 19., péntek

Lehetőségek az itthoni továbbtanuláshoz

Nyílt napot tartottak a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán és a Magyar Tannyelvű Tannyelvű Tanítóképző Karon

Szombaton két szabadkai felsőoktatási intézmény nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon a tájékoztatón kívül interaktív játékokkal és műhelymunkával várták a középiskolásokat. A szülők feltehették kérdéseiket a kar tanárainak, a diákok pedig a hallgatókkal beszélgethettek.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán a vállalatok képviselői is bemutatkoztak (Fotó: Szalma Brigitta)

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán a vállalatok képviselői is bemutatkoztak (Fotó: Szalma Brigitta)

– Fontos, hogy a középiskolások kapcsolatba kerüljenek a hallgatóinkkal és a tanárokkal. A megnyitó után az interaktív játékok következtek. Ezután a diákok négy bázisra látogattak el. Itt műhelymunkákon vehettek részt, amelyeknek segítségével megtudhatták, hogy milyen a karunkon folyó munka. A következő tanévtől négy alapképzést indítunk. Ezek a tanító, az óvodapedagógus, a médiakommunikátor és a kollégiumi nevelő szakok. Nemsokára megtartjuk a felvételi felkészítőnket, amely teljesen ingyenes. Úgy láttuk, hogy ez nagyon hasznos a diákok számára. Mindegyik szakunkra magyar nyelvből és irodalomból, valamint általános műveltségből kell felvételi vizsgát tenni – tudtuk meg dr. Námesztovszki Zsolttól, az MTTK pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettesétől.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola is gyorsan megtelt érdeklődőkkel. Dr. Fürstner Igor igazgató lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy sokszínű programmal készültek a nyílt napra.

– Egyrészt bemutattuk az intézményünket, tehát azt, hogy milyen laborjaink, felszereléseink vannak. Bemutattuk tanárainkat és hallgatóinkat. Ez nagyon fontos, mert a diákok első kézből tudhatják meg, hogy milyen nálunk tanulni. Ezenkívül több vállalat képviseltette magát a nyílt napon. Ennek célja, hogy az érdeklődők lássák, hogy miután megszerzik a mérnöki diplomájukat, könnyen el tudnak helyezkedni a szakmájukban. Az egyik laboratóriumunkban Nikola Tesla egyik legismertebb találmányát mutattuk be. Ezt a héten nyomtattuk ki egy 3D-s nyomtató segítségével. A diákok a gépészet, az elektronika, az informatika, a mechatronika és a műszaki kommunikációs menedzsment szakokra iratkozhatnak – emelte ki az igazgató.

Ezenkívül a diákok megismerkedhettek a szakfőiskola diákparlamentjével, benézhettek a hallgatói kuckóba, valamint egy miniállásbörze is várta az érdeklődőket.