2024. április 24., szerda

Gimnazisták megmérettetése

Szombaton tartották meg a III. Fodor József Biológiaversenyt Szabadkán
A diákok tesztfeladatot töltöttek ki a verseny során (Patyi Szilárd felvétele)

A diákok tesztfeladatot töltöttek ki a verseny során (Patyi Szilárd felvétele)

Szombaton rendezték meg a III. Fodor József Biológiaverseny a Kárpát-medencében elnevezésű középiskolás megmérettetést a szabadkai Majsai Út Általános Iskolában. Az eseményt a kaposvári székhelyű Somogyi Műszaki, Természettudományi és Közgazdasági Szakemberek Egyesülete (SOMTESZ) és a szabadkai Vinculum Egyesület közösen szervezte. Víg Szalma Stella, a Vinculum Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a verseny fő célcsoportja a gimnáziumi tanulók. A megmérettetésen a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és a Svetozar Marković Gimnázium, valamint az Óbecsei Gimnázium diákjai vettek részt, összesen harmincöten. Hozzátette, hogy a részvevők száma minden évben növekszik.

Dr. Borbély Csabától, a SOMTESZ elnökétől megtudtuk, hogy míg Szabadkán harmadik alkalommal került sor a versenyre, addig Magyarországon már tizenkét éve folyamatosan megrendezik.

– A verseny fő célja a tehetséggondozás és a tudásfelmérés. Magyarországon az volt az elképzelésünk, hogy a versennyel az érettségi vizsgát szimuláljuk. A teszt témakörei, a lebonyolítási rend, mind az érettségit szimulálják. Később arra gondoltunk, hogy ezt meg lehetne próbálni a határon túli magyar diákokkal is. Az eltérő tantervek azonban az elején sok nehézséget okoztak, de most már gördülékenyen zajlik a verseny – nyilatkozta Borbély Csaba.

A tesztfeladatok kitöltése után az első osztályosoknál első helyezést Csúri Nikol, második helyezést Nyers Bakó Ramóna míg harmadik helyezést Gonclik Erika ért el. A második osztályosok közül elsőként végzett Horváth Réka, másodikként Tuvić Aleksandra, míg harmadikként Raffai Krisztina. A harmadik osztályosok első helyezettje Kórizs László, második helyezettje Szabó Batancs Benyámin míg harmadik helyezettje Szenci Rita lett. A negyedi osztályosoknál pedig első helyen Papp Daniella, második helyen Guzsvány Martina míg harmadik helyen Csekity Szemesi Bence végzett. A verseny minden résztvevője oklevélben és értékes tárgynyereményekben részesült.