2024. március 29., péntek

Olaszország egynegyede vesztegzár alatt

Olaszország lakosainak már egynegyede nem hagyhatja el lakóhelyét, ezzel a világon a második a koronavírussal leginkább érintett országgá vált. Tizenhatmillió ember él a korlátozott területeken, az országban több mint hétezer beteg van. A halottak száma egyetlen nap alatt ugrott 133-ról 366-ra.

Fotó: MTI/EPA/ANSA

Fotó: MTI/EPA/ANSA

Az olasz hatóságok a vírus terjedésének megakadályozása érdekében már korábban lezárták az Olaszország ipari-gazdasági központjának számító Lombardia tartományt, azóta 14 további régiót, az északi határtól egészen Marche tartományig.

Az intézkedéseket kicsit kaotikus módon hozták meg a hatóságok, sokan pedig még az utolsó este, sietve hagyták el a lezárandó körzeteket. De még ezután is lehet jegyet venni, vonattal, hajóval, vagy repülővel utazni, a járatokat ugyanis nem állították le.

„Tegnap este határoztam el, hogy elutazom. Nagyon féltem, hogy esetleg itt ragadok” – mondta egy utazó.

De a legtöbben felelősségteljesen fogadták a korlátozásokat, néhányan felelőtlennek nevezték azokat, akik a karantén ellenére elutaztak.

„Láttunk koronavírusos embereket elutazni síelni Trentinóba. Milyen önző dolog már ez? Ezek a korlátok most nagyon fontosak” - mondta egy nő.

Észak-Olaszország népszerű városaiban, Milánóban és Velencében is általában helyiek és turisták tömegei hömpölyögnek az utcákon, de most gyakorlatilag teljesen leálltak a városok, a boltok és az éttermek is bezártak, hogy még véletlenül se terjesszék a fertőzést.

De a turistalátványosságok, iskolák és sportcsarnokok az ország többi részében is üresen állnak. A tanárok egy része az interneten tanít. Még Rómában is bezárták a Colosseumot, a Forum Romanumot, a vatikáni múzeumot, és a Quirinale-istállót is, pedig ott alig pár napja nyitották meg a ritka Raffaello-alkotásokat bemutató kiállítást.