2024. április 23., kedd
SZERBIA

Csaknem minden ötödik gyermeket bántalmaznak

Az 1–14 éves szerbiai gyerekek 43 százaléka legalább egy alkalommal megélte a családi bántalmazás fizikai vagy pszichikai formáját. A gyerekek 39 százaléka lelki, míg 17 százalékuk testi büntetésnek van kitéve – mutatja az UNICEF kutatásának eredménye.

A Tanjug jelentése szerint az adatokat a Gyermekjogi Központ tette közzé. A központ különösen aggasztónak tartja, hogy a testi büntésnek leggyakrabban a 3 és 4 éves gyerekek vannak kitéve.

A súlyos fizikai bántalmazást a gyerekek 8 százaléka élte át, több lány, mint fiú. Mindezek miatt a központ tanfolyamokat szervez tanítók részére a pozitív szülői viselkedésről, hogy az általános iskolás korú gyerekek szüleinek tovább adhassák a tapasztalatokat. A tanfolyamokat a svéd kormány pénzeli. A projektum célja felvilágosítani a közvéleményt a testi fenyítés káros következményeiről, és a gyermekek erőszakmentes nevelésének népszerűsítése. A szülőket meg kell erősíteni abban, hogy a gyermekek testi büntetése helyett alternatív módszereket alkalmazzanak, melyeknek nincs negatív hatása a fejlődésükre. A tanfolyamon megtanítják, hogyan kell viszonyulni a gyermekhez, ha haragos vagy agresszív, hogyan felismerni és ellenőrizni a saját érzéseinket, és kialakítani a jóirányú kommunikákciót, vagyis hatékonyan boldogulni a nevelésben.

A gyermekjogi nemzetközi standardok arra kötelezik az országokat, hogy biztosítsák a gyermekek fizikai bántalmazásoktól mentes felcseperedését, amibe a családi bántalmazás is beletartozik.