2024. március 28., csütörtök

A termelést még nem fékezi a koronavírus

Szerbiában a koronavírus-járvány terjedése ellenére zavartalanul működik a termelés, a készletek még kitartanak, és az ellátási láncok sem szakadtak meg – mondta Bojan Stanić, a Szerbiai Kereskedelmi Kamara stratégiai elemző ágazatának képviselője. – A termelés még nem állt le egyetlen gyárban sem, mivel a készletek negyedévesek, hat hónaposak, egyévesek, még tartanak, és a beszerzéseket nem szakították meg, habár a Kínából érkező megrendelések néha késnek és nehezebb kapcsolatba lépni a kínai beszállítókkal – közölte.

Szerbia legnagyobb kereskedelmi partnere Olaszország, és a szerb gazdaságnak súlyos következményei lennének, ha az országban a koronavírus nagyobb gondokat okozna. Olaszország még nem zárta le a határait, és egyes régiók izolációja ellenére az áru beszerzése és szállítása az országból ugyan a megszokottnál nehezebben, de továbbra is zavartalanul zajlik.

A hazai cégek alternatív megoldásokat is keresnek, vagyis olyan országok piacairól szereznék be a termékeket, ahol nincs koronavírus-járvány. A gyártók szerint nem lesz nagy termelési gondjuk, de van B tervük is, és szükség esetén alternatív piacokat keresnek a hiányzó termékek beszerzésére – tette hozzá Stanić.