2024. április 26., péntek

Magyarkanizsa a legjobbak között

A gyógyfürdő hét évre szóló tanúsítványt kapott – Az intézményben folyamatosak a fejlesztések

Magyarkanizsa nevezetességeinek említésekor semmiképpen sem maradhat ki a sorból a gyógyfürdő, amelynek híre messze földön ismert. A fürdővárosként elhíresült Tisza menti ékesség maga a nyugalom szigete, gyakran vissza is repítheti az arra sétálót az időben, amikor a régmúlt korok épületei visszaköszönnek ránk a Népkert teljes nyugalmában, ahol ottjártunkkor csak néhány gyógyuló üldögélt a szeles időben a padokon. Nem úgy benn, ahol az újabb, a főépületben rengetegen várakoztak a sorukra, illetve sétáltak egyik terápiás helyről a másikra. Fiatalok és idősek egyaránt.

Az intézmény folyamatosan igyekszik megfelelni a vendégek elvárásainak (Fotó: Jenei Klementina)

Az intézmény folyamatosan igyekszik megfelelni a vendégek elvárásainak (Fotó: Jenei Klementina)

A Magyarkanizsai Gyógyfürdőt 1913. augusztus 10-én nyitották meg, akkor még Magyarkanizsai Csodakút Artézi Fürdő néven üzemelt. Azóta már három épületben folyik a gyógyítás és a rekreáció. A régi épületszárnyban a gyógyulók vannak elhelyezve, az újabb épületben már vegyesen, a gyógyulók és a rekreálók is helyet kaphatnak. Nemcsak fürdeni, gyógyulni, hanem wellnessezni is lehet a gyógyfürdőben, ahol ezek mind a vendégek számára kínált szolgáltatások közé tartoznak.

A fürdő sok helyinek és környékbelinek ad nemcsak reményt a gyógyulásra, hanem munkalehetőséget is. Napjainkban száznyolcvannyolc ember dolgozik a gyógyfürdő keretein belül, akiket meghatározatlan időre alkalmaztak, míg kilencen meghatározott időre vannak felvéve. Közülük hetvenöten egészségügyi végzettségűek, míg a többiek az adminisztrációs és az egyéb munkakörökben dolgoznak. A fürdő környékünkön majdnem egyedülálló a maga gyógyvizével, iszap- és sárpakolásaival, hő-, elektro-, mágneses és balneoterápiáival. A gyógyászat mellett fontos számukra a rekreáció is, és mivel a lehetőségeik adottak rá, ezt minden tekintetben a vendégek javára kívánják fordítani. Többféle masszázs: csoki, algás, relax is rendelkezésre áll, sőt van sószoba, illetve szauna is, és a két nagy medence használata mellett ezek is igénybe vehetők, csakúgy mint az étterem, ahol bálokat is tartanak, továbbá a sportcsarnok, amely a sportesemények mellett ballagásnak és táncvizsgának is helyet ad.

Snežana Adžić, a Magyarkanizsai Gyógyfürdő igazgatója (Fotó: Jenei Klementina)

Snežana Adžić, a Magyarkanizsai Gyógyfürdő igazgatója (Fotó: Jenei Klementina)

A közelmúltban egy jelentős esemény is körbelengte a gyógyfürdőt, ugyanis átvehették azt a tanúsítványt, amely hivatalosan is a legjobbak közé emeli, elsőként Vajdaságban. Az intézmény igazgatónője, Snežana Adžić elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy újra akkreditálták az intézményt. A tanúsítványt a Szerbiai Egészségügyi Intézmények Akkreditációs Ügynökségének képviselőjétől, Vlado Davkovskitól vehették át, és hét évre szól.

– 2019-ben kezdtük el az akkreditációs folyamat beindítását. Mind az öt intézmény, amelyek velünk karöltve igényelték ezt a lehetőséget, velünk szinte azonos időben adták be a kérelmüket, de a mi csapatmunkánknak köszönhetően elsőként kaptuk meg az elismervényt Vajdaságban, azt is a lehető leghosszabb időre, hét évre. Büszke vagyok amiatt is, mert a mi intézményünk a kisebbek közé tartozik Szerbia szintjén – mondta az igazgatónő.

– Maga az akkreditáció egyfajta elismerés a külvilágtól. Elismerés, hiszen csak azok az intézmények kaphatják meg, amelyekben az illetékesek meggyőződnek a működésük kiváló voltáról. Az elismervény a felhasználóinknak is jelentős, hiszen így teljesen biztosak lehetnek abban, hogy jó ellátásban részesülnek nálunk, és ami a legfontosabb, az egészségüket is biztos kezekben tudhatják – magyarázta Snežana Adžić, akitől megtudtuk, hogy az egyik legnagyobb vágyuk teljesült azzal, hogy megkapták az akkreditációs tanúsítványt, ugyanakkor a jövőt illetően is tele vannak tervekkel, amelyek értelmében a 2020-tól 2025-ig terjedő időszak várhatóan a befektetések ideje lesz a gyógyfürdő számára.

– Ebben az évben a különféle projektjeinkre fektetjük a hangsúlyt. Vannak olyanok, amelyeket már befejeztünk, és olyanok is, amelyek folyamatban vannak. Nagyon szeretnénk még színvonalasabb ellátásban részesíteni a bentlakókat, az itt éjszakázókat. Az Aquamarinban, ahol főleg a pihenni vágyók kapnak helyet, szeretnénk tovább szépíteni a szálláshelyeket, valamint a gyógyulók szobáit is szeretnénk még szebbé tenni – hangsúlyozta az igazgatónő, aki elmondta, mindemellett a meglévő medencéket is szeretnék korszerűbbé tenni, ugyanis a negyven éve szinte ugyanígy kinéző fürdőhelyekre is ráfér már az újítás. Igaz, karbantartási munkálatokat folyamatosan végeztek az elmúlt évek során, most azonban szeretnék modernizálni is a létesítmény ezen részét, amire már folyamatban van a tervdokumentáció kidolgozása, ám természetesen sok múlik majd azon is, milyen anyagi forrásokkal fognak rendelkezni, és azok milyen mértékű felújításra lesznek majd elegendőek.