2024. április 19., péntek

Segítség a Caritasnak

Támogatási szerződést írt alá a kishegyesi önkormányzat és a Caritas – Az önkormányzat több mint 3 millió dinárt fordít szociális szolgáltatásokra

Pénteken délelőtt támogatási szerződést írt alá Kishegyes község önkormányzata és a szabadkai Caritas. Az találkozón jelent volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester, Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tanácstagja és Ricz Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója.

A Caritas és az önkormányzat képviselői az aláírt szerződéssel (Fotó: Lakatos János)

A Caritas és az önkormányzat képviselői az aláírt szerződéssel (Fotó: Lakatos János)

A Caritas Kishegyes községben kétfajta szolgáltatást nyújt – számolt be lapunknak Ricz Gábor.

– Két munkatársunk van, az egyik a házi kisegítő, a másik pedig a falugondnok. A házi kisegítőinknek egészségügyi végzettsége is van, úgyhogy ha kell, akkor egészségügyi szolgáltatást is tud nyújtani. A falugondnokok pedig karbantartják az idősek otthonát, elviszik őket orvoshoz, vagy ahova kell – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy a működéshez nagy szükségük van az önkormányzat támogatására.

– Ahhoz, hogy működjön a szolgálat, fizetett munkatársakra van szükség. Volt már más területen, ahol önkéntesekkel próbáltunk dolgozni, de nem tudták az elvárt minőséget nyújtani. Ezért fizetett munkatársak kell hogy a terepen végezzék a munkát. Az önkormányzat támogatásából hat munkatárs fizetését tudjuk fizetni az év végéig – mondta Ricz.

A Caritas 2008-ban kezdett tárgyalni a kishegyesi önkormányzattal a szolgáltatásairól, és rögtön megértő emberekkel találkozott. Mindenki tisztában van azzal, hogy erre a szolgáltatásra szükség van – fogalmazott az igazgató. Az itt élő idős, beteg, rokkant embereknek ez egy óriási segítség a község mindhárom településén. Az önkormányzat számára is az a legfontosabb, hogy bármelyik polgára megfelelő segítséget tudjon kapni, mondta Ricz, majd hozzáfűzte, hogy nagyon sok esetben az ő munkatársaik képeznek kapcsot a közösség és az idős emberek között.

Kishegyes községben sok idős ember van, akik egyedül élnek és sok esetben magatehetetlenek. Emiatt nagyon fontos az önkormányzat számára az együttműködés a Caritasszal, mondta el lapunknak Marko Lazić.

– Nagyon sokat jelent, hogy a Caritas munkatársai meglátogatják ezeket személyeket és segítenek nekik. Ezt a feladatot kitűnően ellátják és polgártársaink elégedettek a szolgáltatásukkal. Már 12 éve vannak jelen községünkben, és úgy gondolom, hogy ez jó és humánus dolog – nyilatkozta a polgármester, majd arról is szólt, hogy közbeszerzés révén az önkormányzat rendszeresen támogatja a Caritas munkáját.

Már 12 éve nagyon jó szakmai együttműködés folyik a Caritas és az önkormányzat között, számolt be lapunknak Lukács Klára.

– A Caritas olyan szolgáltatást végez számunkra, amire a községnek szüksége van. Gondolok itt a házi betegápolás és a falugondnok szolgálatra. Az önkormányzat folyamatosan támogatja a munkájukat, noha az utóbbi két évben közbeszerzés útján választjuk ki ennek a szolgáltatásnak a kivitelezőjét. A Caritas nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot, de a sokéves tapasztalatuk is jelentős – mondta el Lukács, majd hozzáfűzte, hogy az önkormányzat évente 3 millió 149 ezer dinárral támogatja a munkájukat. Ez az összeg 6 munkás éves bérezését fedezi.