2024. március 29., péntek

Nem fertőző, mégis terjed. Mi az?

A cukorbetegség korszerű kezelése Vajdaságban

Vajdaságban több mint 250 ezer cukorbeteget tartanak számon, országos szinten viszont 750 ezer diabéteszest kezelnek. Ez azt jelenti, hogy Szerbiában a lakosság 13 százaléka cukorbeteg. Európában sem sokkal jobb a helyzet, jelenleg 58 millióan szenvednek a kórtól. A világban pedig 500 millió diabéteszes él, ami egy Európa-nagyságú kontinens összlakosságát jelenti.

Szerbiában korszerű, országos szintű adatbázis is készül a nyilvántartott cukorbetegekről (Illusztráció: pixabay)

Szerbiában korszerű, országos szintű adatbázis is készül a nyilvántartott cukorbetegekről (Illusztráció: pixabay)

A cukorbetegek száma világszinten gyorsan emelkedik. Ha az emberek nem ismerik fel a megelőzés jelentőségét, akkor továbbra is az eddigiekhez hasonló ütemben terjed a betegség. Egyes felmérések szerint 2045-re Európában 16 százalékkal emelkedik majd a cukorbetegek száma, a világon viszont 2030-ban már 552 millió ember szenved majd a betegségtől.

Jelenleg a kórtól szenvedők közül minden nyolcadik másodpercben meghal egy ember, a betegség következményeként 30 másodpercenként amputálnak végtagot, öt percenként pedig szívrohamot kap egy cukorbeteg. Az esetek 90 százalékában a kór egyik fő okozója az elhízás, így a felsorolt félelmetes adatok jelentősen csökkenthetőek lennének megelőzéssel – mondja dr. Bojan Vuković, a Vajdasági Klinikai Központ belgyógyász-endokrinológusa.

– Vajdaságban a betegek 90 százaléka az úgynevezett kettes típusú cukorbetegségben szenved, amelynek legsúlyosabb következménye a vakság és a végtagok eltávolítása, de jelentkezhetnek gondok a központi idegrendszer és a szív vérellátásával is. A kór leginkább a középkorúaknál jelentkezik, és a nők esetében elterjedtebb, mint a férfiaknál. Két emberből egy nincs is tudatában annak, hogy beteg, a kór ugyanis sokáig fájdalom- és tünetmentes.

A belgyógyász hangsúlyozza: az emberek életmódja mind a megelőzésben, mind a kezelésben nagy szerepet játszik. A beteg megfelelő együttműködésével a kettes típusú cukorbetegség sikeresen kezelhető, így fontos, hogy tudatosítsuk az emberekben: a gyógyíthatatlan betegség nem okvetlenül jár végzetes következményekkel.
– A megfelelő, személyre szabott kezeléssel teljes értékű életet élhetnek a betegeink. A kezelés szerves része a tudatos táplálkozás. A korszerű egészségügyi szemlélet szerint személyre szabott étrendet kell kidolgozni minden beteg számára, amely figyelembe veszi a gyógykezelés alatt álló egyén szokásait, vallását és hozzáállását is, és nem tagadja meg a hedonista élvezetek beillesztését sem. Az életmódváltás mellett szigorúan be kell tartani az orvosok által előírt gyógyszeres kezelést is – figyelmeztet az orvos.

Szerbiában ma már beszerezhetőek a legújabb terápiás szerek is. Legtöbb esetben az orálisan adagolható gyógyszereket és az inzulininjekciót írják fel az orvosok, de kaphatóak olyan eszközök is, amelyek lényegesen könnyebbé teszik a beteg mindennapjait – mondja dr. Milena Mitrović belgyógyász-endokrinológus.

– A Vajdasági Klinikai Központ az első intézmények között volt országunkban, amely gyógyászati eszközként bevezette az inzulinpumpa használatát is. A testre erősíthető szerkezet egy alternatív terápiás kezelés az injekcióval vagy inzulintollal naponta többször adagolt oltáshoz képest. A szerkezet intenzív inzulinterápiára ad lehetőséget, szöveti vércukormonitorral és szénhidrátszámolással kombinálva. Ez azt jelenti, hogy a mobiltelefon-nagyságú gép a napi elfogyasztott táplálék függvényében adagolja az inzulint a szervezetbe. Ezáltal nincs lehetőség sem a gyógyszer esetleges túladagolására, sem a hiányára. Az alternatív kezelési mód megfigyelésével az is nyilvánvalóvá vált, hogy így jelentősen kevesebb inzulint használnak a betegek, mint a hagyományos terápiák esetében, és a betegség okozta komplikációk is csökkentek. Az sem elhanyagolható, hogy a szerkezet használatával a betegek életminősége is javul – magyarázza a szakember, és hozzáteszi: a teljes értékű életet szavatoló kezelésben az eddigiek során 120 beteg részesülhetett, a költséges eljárást ugyanis egyelőre főként terhes nők és gyerekek esetében alkalmazhatják. Országunkban a 2017-ben meghatározott rendelkezések szerint az egyes típusú cukorbetegségtől szenvedők kaphatják meg az alternatív kezelési módot, amelyet kizárólag a regionális klinikai központok szakemberei írhatnak fel számukra.

Az orvosnő kiemeli, hogy az utóbbi években a tartományi egészségügyi központban jelentősen csökkent a cukorbetegség okozta vakság és amputációk száma. Ezt arra vezetik vissza, hogy sikerült tudatosítani az emberekben: a gyilkos kór csak akkor jár végzetes következményekkel, ha hagyjuk.

Nyitókép: Szerbiában korszerű, országos szintű adatbázis is készül a nyilvántartott cukorbetegekről (Illusztráció: pixabay)