2024. március 29., péntek

Elvitte a rendőrség a Femen aktivistáit Párizsban

Párizsban a nemzetközi nőnapnak is voltak harcias ünneplői idén. A Femen aktivistái ugyan nem sárga mellényben, hanem fehér "egyennadrágban" és pucér keblekkel, de ugyanolyan ellentmondást nem tűrő jelszavakkal hirdették a nők egyenjogúságát, mint ahogyan a kormánypolitika ellen tüntetők követelnek igazságot már több mint egy éve. A megtépázott francia fővárosban több civil szervezet is hirdetett jóval visszafogottabb demonstrációt a nők tiszteletére vasárnap.

Madridban is sok ezren vonultak utcára ezen a napon elsősorban védelmet követelve a nőknek, akiket még mindig nagyon sok családban fenyeget erőszak. A törvényhozásnak köszönhetően sokat javult a helyzet az elmúlt években, de a nőjogi szervezetek szerint a változás nem elég mélyreható. Egy lány azt mondta, véget kell vetni annak, hogy némán tűrik a férfiak durvaságát. Egy fiatal nő szerint jó volna megosztani a házimunkát, a gyereknevelést a férfiakkal, és eközben nagyobb esélyt és fizetést kapni a munkahelyen, végül szeretné, ha egyenjogúvá válhatnának az élet minden területén.

Oroszországban nagy ünnep a nőnap, akkor is munkaszüneti nap, amikor nem esik vasárnapra, mint idén. A nők nemcsak virágot, hanem ajándékot is kapnak ilyenkor, és nagy családi ebédek, baráti összejövetelek apropója ez az ünnep. De ez nem jelenti azt, hogy a hétköznapokban is ilyen megbecsülésben van részük. A törvényhozás nem avatkozik be a családi ügyekbe - a duma ezzel indokolja, hogy nem teszi büntethetővé a kapcsolaton vagy családon belüli erőszakot. Pedig a számok magukért beszélnek: egy bírósági statisztika szerint az emberölésért 2016 és 2018 között elítélt nők majdnem 80 százaléka önvédelemből végzett bántalmazójával.

A Szovjetunió egyik utódállamában, Kirgizisztánban elvitte a rendőrség a nőnapi tüntetőket, akiket előtte maszkos férfiak egy csapata is megkergetett a fővárosban, Biskekben. Kicsavarták kezükből a transzparenseket, gyerekpisztolyokkal kilőtték a léggömbjeiket, és megdobálták őket tojással. Ennek ellenére a nők még a rendőrségi autóbuszból is jelszavaikat kiabálták a bámészkodók felé.

Pakisztán fővárosában is ellentüntetők zavarták szét a nők jogaiért tüntetőket március 8-án. Kövekkel dobálták meg a felvonulókat, meg is sebesítették őket, mire a rendőrök végül beavatkoztak. A rendkívül konzervatív, patriarchális Pakisztánban kemény társadalmi ellenállásba ütköznek azok a szervezetek, amelyek a nők helyzetének változásáért dolgoznak.

A szíriai kurdok körében a nemzetközi nőnap még nem kapcsolódik össze a nők jogaiért folyó küzdelemmel. Aki ilyesmit feszeget, akár az életét is kockáztatja Haszaka kormányzóságban, miközben a parlamentben, az államigazgatásban és az ellenzéki mozgalmakban már szerephez jutottak a kurd nők Szíriában.