2024. március 28., csütörtök

Áthelyeződnek a súlypontok

Pásztor István elmondása szerint a legerősebb politikusaik az önkormányzatokban is szerepet vállalnak

A Vajdasági Magyar Szövetség megkezdte gyűjteni a támogatói aláírásokat annak céljával, hogy listákat állítson a 2020-as általános választásokon. 54 vajdasági településen gyűjtik az aláírásokat. Mint ismeretes, a köztársasági választáson a listaállításhoz 10 ezer, míg a tartományi választáson való részvételhez 3 ezer támogatói aláírást kell összegyűjteni. Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, azt tervezik, hogy a hétvégén összegyűlik a több mint 10 ezer aláírás és március 9-én vagy 10-én átadják az illetékes választási bizottságnak. A pártelnökkel a kampányról és a választásokkal kapcsolatos tervekről beszélgettünk.

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Mikor kezdődik a VMSZ kampánya és milyen kampányt terveznek?
– Március 15-én kezdjük a kampányt, ám azt megelőzően is lesznek már választási események, valamint egyéb tevékenységek. Pénteken megkezdődött a támogatói aláírásoknak a gyűjtése. Az a szándékunk, hogy a következő pár napban, vagyis még a hétvége folyamán, összegyűjtjük a szükséges több mint 10 ezer támogatói aláírást az országos listához, továbbá a tartományi listához szükséges 3 ezer támogatói aláírást. A támogatói aláírásokat valamikor a jövő hét elején, 9-én, 10-én adjuk majd át. Ezt követően a kampány március 15-én a nemzeti ünnepi rendezvényekkel kezdődik meg. Több mint negyvennapos kampányt tervezünk, egészen április 26-áig tart majd, leszámítva a húsvéti ünnepek napjait, mert akkor nem kampányolunk. Olyan kampányt szeretnénk lebonyolítani, amelyik lehetővé teszi, hogy minél több emberrel találkozzunk, mindenhová eljussunk és hogy erősítsük az emberekben a bizakodás érzését. Szeretnénk meggyőzni őket arról, hogy nem mindegy, hogy a választások eredményeképpen a magyar politikai opciónak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek, milyen érdekérvényesítő ereje lesz. Az előző években sem volt mindegy, az előttünk álló években sem lesz az. Érvként számtalan példát tudnék említeni. A kampány többek között azt a célt szolgálja, hogy a helyi, életszerű, az emberek számára ismert történetek által bizonyítsuk, miért fontos, hogy szavazzanak, valamint miért fontos az, hogy a VMSZ jelöltjeire szavazzanak. Minden jel arra utal, hogy a VMSZ-en kívül számottevő, jelentős, említésre érdemes magyar politikai opció nem indul a választásokon. Országos szinten senki nem lesz, tartományi szinten nagy valószínűséggel szintén senki, helyi szinten elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik magyarnak vallva magukat azt a célt szolgálják, hogy megbontsák a magyar egységet, de érdekérvényesítő erejük egészen biztosan minimális lesz. Ezért azt gondolom, hogy mindenkinek, aki számára fontos a saját közösségének, valamint saját sorsának az alakítása és az alakulása, annak érdeke, hogy szavazzon, hogy a VMSZ-re szavazzon. Azért, hogy erősek legyünk.

A választás egyfajta elszámolás is, el kell számolni az elmúlt évekkel. Milyen kampányra számít és hogy áll az elszámolással a VMSZ?
– Lesznek érdekütköztetések, lesznek elképzelés-ütköztetések, lesznek versengések a jelöltek és a listák között, valamint lesznek elvtelen támadások is, meg minden, ami a választási kampánnyal együtt jár. Szerintem ez a realitás, ilyen az élet. Mi arra készülünk, hogy egyrészről elszámoljunk az előző négy év teljesítményével. Ezt emelt fővel fogjuk megtenni, hiszen az előző négy év teljesítménye olyan, amit az ember emelt fővel tud vállalni, és nincsen miért szégyenkeznie. Azt bizonyítja az elmúlt négy év, hogy jól politizáltunk, de azt is, hogy jó, hogy koalíciós megállapodásaink vannak. Annak indokoltsága is bebizonyosodott, hogy részei vagyunk a hatalmi többségnek országos, tartományi és önkormányzati szinteken. Lehet ezzel kapcsolatban fintorogni, de a politika az nem elsősorban szimpátia kérdése, hanem érdek kérdése, és az elmúlt négy év azt bizonyítja, hogy jól döntöttünk, amikor így gondolkodtunk. Ez azért is fontos, mert a választás napjával az időfolyam csak megáll egy másodpercre, és nem szakad meg. Amit elkezdtünk, azt kell folytatni az előttünk álló négy évben. Amit eredményként tudunk most felmutatni, annak jelentős része csak részeredmény az idő folyásának a szempontjából. Folytatnunk kell.

A támogató aláírásokat Szabadkán a VMSZ székházában gyűjtötték (Gergely Árpád felvétele)

A támogató aláírásokat Szabadkán a VMSZ székházában gyűjtötték (Gergely Árpád felvétele)

Milyen listával indul a VMSZ? Tudjuk a nyilatkozatokból, hogy önállóan száll ringbe, de a lista milyen?
– Önállóan fogunk indulni, de az önálló indulás azt jelenti, hogy folytatjuk azt az együttműködést, amelyik az előző ciklusban, vagy talán még hosszabb ideje létezik a VMDP-vel, illetve a MEP-vel. Úgy indulunk önállóan, hogy a kampányban és a választások után is egészen biztosan erőteljesen ápoljuk majd azt a kapcsolatot, ami a VMSZ napi munkáját jellemzi a civil szférával, az egyházakkal, valamint az értelmiség egy részével. Ami a listákat illeti, azt gondolom, hogy amikor a közvélemény szembesülni fog a névsorokkal, akkor mindenkinek meglesz a maga kommentárja. Szerintem jó listáink lesznek, olyan listák, amelyek részben a folytonosságot biztosítják, részben az új erők szemléltetésének a lehetőségét hordozzák magukban. A súlypont áthelyezést tartottam fontosnak. Eddig mindig az jellemezte a listaállítás folyamatát, hogy a legerősebb embereivel országos és tartományi szinteken versengett a VMSZ. Most ezt megfordítottam, nem kizárva annak a lehetőségét, hogy valaki önkormányzati képviselő is legyen, de országos parlamenti képviselő is. Elsősorban az önkormányzatokra helyeztük a hangsúlyt. Az a szándékunk, hogy az önkormányzatokban, ahol az emberek számára a mindennapi életük vonatkozásában fontos kérdések kerülnek eldöntésre, a legerősebb embereink kerüljenek pozíciókba. Ez Szabadka vonatkozásában kifejezetten fontos. Újra vissza kell küzdenünk magunkat abba a pozícióba, hogy határozottabban tudjuk befolyásolni ennek a városnak az életét, azt, hogy milyen lesz ez a város, milyen lesz a városnak a központja. Ilyen szempontból életbe vágóan fontos, hogy a VMSZ legerősebb emberei itt politizáljanak a városban. Ne csak a listán jelenjen meg a nevük, hanem itt is maradjanak. Ez nem azt jelenti, hogy más feladatuk nem lehet, de a legtapasztaltabb, legfelkészültebb, legharcedzettebb embereinket ide kívánom összpontosítani, annak érdekében, hogy Szabadka visszataláljon a normalitás mezejére.

Sok helyen elhangzott már, egyelőre csak becslés formájában, hogy 50 ezer magyarral van kevesebb Vajdaságban. Értékelése szerint fogyásunk befolyásolja-e majd a választási eredményeket?
– Hát biztosan befolyásolja, mert ha kevesebben vagyunk, akkor valószínű ennek hatása lesz a szavazatszámra és a mandátumszámra is. Nem terhelem ezzel magamat, azokkal kell a csatát sikerrel megvívni, akik itt vannak. Szerintem még mindig sokan vagyunk, remélem, hogy elegen.

Milyen a párt erőnléte?
– Én úgy látom, hogy jól van. Persze az első komoly próbatétel az a támogatói aláírások gyűjtésének a pillanata. A szervezés időszakában tapasztaltak arra engednek következtetni, hogy nincsen különbség az előző választások alkalmával uralkodó állapotokhoz képest. Azt gondolom, hogy most is két vagy két és fél nap alatt sikerül összegyűjteni a több mint 10 ezer aláírást, függetlenül attól, hogy péntek délután, szombaton és vasárnap gyűjtjük, esős időben.