2024. március 28., csütörtök

Nő a koronavírussal fertőzöttek száma a régióban

Magyarországon több rendezvény elnapolását is bejelentették - Elmarad a március 15-ei központi ünnepség is

Budapesten ma sajtótéjékoztatót tartott  a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs. A Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szólaltak fel.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója Budapesten (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója Budapesten (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Elmondták, hogy az operatív törzs javaslatot tett a kormánynak a március 15-ei központi ünnepségek megrendezésének felfüggesztésére - közölte Lakatos Tibor, aki kiemelte, hogy a Milánó-Budapest és a Milánó-Debrecen repülőjárat szüneteltetésének végrehajtása is folyamatban van. A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy az operatív törzs hétvégén is ülésezik és intézkedéseket hoz. Közölték azt is, hogy bűncselekményt követ el az, aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek.

Nem sokkal a sajtótájékoztatót követően a magyar kormány lemondta a március 15-re tervezett központi ünnepséget. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség az ország legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. "Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja" - hangsúlyozták. Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek - áll a közleményében.

Eközben a március 18-19-re tervezett Műegyetemi Állásbörze szervezői is közleményt adtak ki, amelyben értesítik a résztvevőket és érdeklődőket, hogy a koronavírus miatt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetőségével közösen a rendezvény elhalasztásáról döntöttek. A rendezvényen mintegy 150 kiállító vett volna részt. Naponta több ezer látogatót vonz a börze, amely sokezer hazai és külföldi állást és szakmai gyakorlati lehetőséget kínál. A vírust és a terjedését illetően jelenleg napról napra változó helyzetben a szervezők nem tehetik ki az egyetem hallgatóit, kiállítókat és látogatókat egy esetleges fertőzésveszélynek - tették hozzá. Az új időpontról a későbbiekben adnak majd tájékoztatást.

Magyarországon szombaton diagnosztizálták az ötödik koronavírus-fertőzöttet. Ugyanekkor Szlovéniában és Horvátországban is tizenkettőre nőtt a fertőzöttek száma.

A szlovén válságstáb szombaton tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy mind a 12 szlovén állampolgár külföldön fertőződött meg, köztük egy orvos is. Marjan Sarec szlovén ügyvezető kormányfő szombaton Twitter-oldalán bírálta a koronavírussal megfertőződött orvost, aki szerinte "hibásan és felelőtlenül" cselekedett. Az említett orvos Olaszországban síelt, majd miután hazatért, mindjárt elkezdett dolgozni. Legalább 110 személlyel került kapcsolatba mielőtt kiderült, hogy elkapta a fertőzést, köztük a rendelőintézet 60 dolgozójával és 50 pácienssel. Az eset miatt teljesen lezárták a délkelet-szlovéniai Metlika város rendelőintézetét. Az orvos rendelt a városban működő idősotthonban is. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a szlovén kormány a nap folyamán betiltja a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket, különös tekintettel Metlikára és környékére, ahol egyéb intézkedéseket is bevezetnek a fertőzés terjedésének megállítására.

Horvátországban Varasd (Varazdin) városában regisztrálták a két újabb esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt és Varasdon négy fertőzöttet tartanak karanténban. Horvátországban négyen kapták el a vírust külföldön, majd megfertőzték közeli családtagjaikat és ismerőseiket.

Védekezzünk! (Illusztráció: pixabay)

Védekezzünk! (Illusztráció: pixabay)

Két új esettel immár tizenegyre emelkedett Romániában a koronavírusos fertőzések száma. Szombaton egy temesvári és egy vajdahunyadi tinédzser lány szervezetében mutatták ki a Covid-19 kórokozót. A temesvári lány abban az iskolában tanul, amelyikből két diákot már a város járványkórházában kezelnek. Az iskolában szerdáig felfüggesztették az oktatást, de várható, hogy meghosszabbítják a kényszerszünetet. A vajdahunyadi lány azon a repülőgépen utazott Olaszországból Romániába, amelyiken a koronavírus-fertőzéssel pénteken diagnosztizált vajdahunyadi férfi. A 11 fertőzött közül hárman már elhagyták a kórházat. Egy-egy beteget Kolozsváron, Jászvásárban és Craiován kezelnek, a többi a temesvári kórházba van beutalva. A román hatóságok hivatalos közlése szerint az országban 16 személy van karanténban, 12 927 pedig otthonában elszigetelten várja, hogy megjelennek-e nála a fertőzés tünetei.

Két újabb fertőzöttet diagnosztizálták Szlovákiában is, amellyel háromra nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma. A kórokozó jelenlétét ugyanis annak a férfinak a családtagjainál is kimutatták, akinél pénteken az országban elsőként állapították meg a betegség jelenlétét - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szombaton. A szlovák egészségügyi tárca égisze alatt létrehozott válságstáb péntektől látogatási tilalmat vezetett be az ország kórházaiban, a büntetésvégrehajtási intézményekben és a szociális intézményekben. A testület azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne látogassanak nyilvános rendezvényeket. Szlovákiában a kormány biztonsági tanácsának (BRSR) a koronavírus veszélyével összefüggésben hozott múlt heti döntése alapján február 28-tól az ország nemzetközi repülőterein egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast, illetve a határátkelőkön szúrópróbaszerűen vizsgálják az utasokat.