2024. március 29., péntek

A híd után felüljáró épül

Még az idén elkezdhetik nagybecskereki kerülőút záró szakaszát

Jó ütemben halad a nagybecskereki kerülőút harmadik szakaszának az építése, a késések minimálisak, és remélhetőleg még az idén elkezdődik a munkálatok záró szakasza is. A munkálatok legfontosabb része a Béga-híd építése az egykori becskereki szőnyeggyár közelében. Egyébként 27 év után épül újra híd a bánáti folyón.

A folyót már áthidalták és elhelyezték a 18 fekvő betonoszlopot, amivel gyakorlatilag elkészült a munka legnehezebb része. A kimondottan kedvező időjárás is segíti a kivitelezőket, a lazarevaci Bauwesen és a belgrádi Energoprojekt építési vállalatok dolgozóit. A híd 46 méteren át ível a folyón, a szélessége pedig 28 méter. Hamarosan elkezdődik a 20 cm vastag útburkolati lapoknak az elhelyezése, és hátravan még a híd szegőjének a betonozása és a tartókábel előfeszítése. A munka utolsó szakasza pedig a hídnak a bekötőútra való csatlakoztatása lesz. A közelben áthaladó Temesvári úttal való kereszteződénél körforgalom épül.

A nagybecskereki kerülőút építésének a negyedik, bejező szakasza 3,6 kilométeres útszakasz lesz, amelynek a legfontosabb létesítménye egy felüljáró. Remélhetőleg a jövő év folyamán az is elkészül és az 1991 óta épülő nagybecskereki kerülőutat átadják rendeltetésének. A munkálatok 2008 óta szüneteltek és elsősorban köztársasági támogatással tavaly láttak újra munkához.

A 15 kilométeres kerülőútnak eddig a 7,5 km-es szakasza készült el. Az útsáv szélessége 7,70 méteres, az útpárkány pedig másfél méteres. A kerülőúton a megengedett legnagyobb sebesség 100 km/h lesz. Az egyik végét az újvidéki, a másikat pedig a belgrádi négysávos úttal kötik össze. Ez által pedig remélhetőleg lényegesen tehermentesül a városon áthaladó sugárút.