2024. április 19., péntek

Az ajándék nagy segítséget jelent

Az év első babáit és szüleiket látogatta meg Magyarkanizsa község polgármestere

A 2020-as év elején született babáknál és szüleiknél tett látogatást csütörtökön a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert, aki nem érkezett üres kézzel.

A Fekete család is ajándékot kapott (Puskás Károly felvétele)

A Fekete család is ajándékot kapott (Puskás Károly felvétele)

A magyarkanizsai önkormányzat többször is elnyerte a Családbarát Önkormányzat díjat, amihez illően minden év elején, amikor az újszülöttek már picit megerősödnek, meglátogatja őket egyszeri, ötvenezer dináros ajándékkal a kezében. Idén a horgosi Fekete családnál kezdte a látogatást, akiknél a kislány, Fekete Liza január 4-én született, második babaként a családban. Az apuka, Attila is kiveszi a részét a teendőkből, az anyuka a kislányok születése előtt pedagógiai pályán helyezkedett el, most azonban természetesen otthon van a két kislánnyal. A nagyobbik, Anna már várta a kistestvért, és teljes harmóniában telnek a hétköznapjaik. Zsanett, az anyuka elmondta, hogy nagyon szerencsésnek érzik magukat a kislányok miatt.

– Liza nagyon jó kisbaba, éjszaka általában csak kétszer ébred fel. 3650 grammal és 51 centivel született, és már nagyon vártuk, hogy mielőbb meglássa a napvilágot. A férjemmel mindketten munkaviszonyban vagyunk, amire nagy szükség van a mai világban. Anna is nagyon szereti a kistestvérét, Lizát, bár az elején voltak nehézségek, kétévesen még szokatlan volt neki a pici jelenléte, de nagyjából két hét után teljes mértékben hozzászokott, és nagyon figyel is rá – mondta a horgosi anyuka.

Mekićék kisfia az első fiúbaba a községben (Puskás Károly felvétele)

Mekićék kisfia az első fiúbaba a községben (Puskás Károly felvétele)

Magyarkanizsai az idei év első fiúbabája Mekić Miloš, aki január 2-án született. Az anyuka pedagógus, az apuka villanyszerelő, és a kisfiú az első a babájuk, terveik szerint pedig bővülhet még a család.

Mekić Fényszárusi Anna elmondta, hogy december 27-ére várták az újszülöttet, aki azonban pár nappal később érkezett, így lehetett a község első fiúbabája.

– 3900 grammal és 54 centivel született a kisfiunk. Az első egy-két hét kicsit nehezebb volt, míg össze nem szoktunk, most viszont már minden zökkenőmentesen működik. A férjem és anyukám is nagyon sokat segítenek. Az ajándék nagy segítséget jelent. Sok mindenre lehet költeni, van helye, hiszen egy babának mindig kell valami. Pelenkára mindig szükség van, és tápszert is vásárolnunk kell – mondta az anyuka.

A polgármester kifejtette, hogy mindig nagy örömet jelent számára a családlátogatás, amelyre az egyik legkellemesebb tevékenységként tekint.

– Magyarkanizsa község önkormányzata néhány évvel ezelőtt indította útjára a családbarát programját, mert fontosnak tartjuk, hogy azokat a családokat, amelyek itthon keresik a boldogulásukat, már a kezdetektől fogva támogassuk. A megszületett gyermek útját valamilyen támogatási formában végig is kísérjük, hiszen mindenkinek jár a húszezer dináros egyszeri segély, a háromezer dináros babacsomag, majd az óvodában, az iskolában ingyenes uzsonnáztatási programunk is van, ugyanakkor a nagyobbak ösztöndíjazása is fontos számunkra, csakúgy mint az utaztatási program – mondta a polgármester, aki mindkét családnál elidőzött kicsit, érdeklődve a családok életéről, illetve jövőbeli terveiről is.