2024. április 25., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Tim Krul és a kulacs

Krul túljárt a Tottenham-játékosok eszén (Fotó: Beta/AP)

Krul túljárt a Tottenham-játékosok eszén (Fotó: Beta/AP)

José Mourinho kellemetlen pofonba szaladt bele az angol FA-kupa nyolcaddöntőjében. A Tottenham a Premier League-ben sereghajtó Norwichcsal találkozott, de a londoniak pocsék teljesítményével a rendes játékidőben csak 1:1-es döntetlenre futotta. Mourinho legénysége óriási területeket hagyott szabadon. A Spurs az első félidőben ugyan előnybe került, de az egyenlítés mindvégig benne volt a meccsben, a 79. percben Josip Drmić révén pedig össze is jött a vendégeknek. Mivel a kétszer tizenöt perces hosszabbításban nem változott az állás, büntetőpárbajra került sor. A Norwich 3:2-re megnyerte a tizenegyescsatát. A Kanárik kapusa az a Tim Krul volt, akit Louis van Gaal a 2014-es vb-negyeddöntőben kizárólag azért cserélt be, hogy kivédje a Costa Rica-iak lövéseit. Krul ezúttal a saját kulacsára írta fel, ki hova rúgja a büntetőt, s kettőt hárított is. A Leicester minimális arányban, Pererira 82. minutumbeli találatával legyőzte a Birminghamet, a Manchester City pedig kissé tartalékos felállásban szintén 1:0-val felülmúlta a másodosztályú Sheffieldet.

A spanyol Király-kupa elődöntőjében a Sociedad állította meg az óriásölő Mirandést. A másodosztályú csapat otthonában játszott találkozó mindvégig feszült volt. A mindössze 5000 néző befogadására alkalmas stadionból nem egyszer még a labda is kirepült. A baszkok a 2:1-re megnyert első meccs után ezúttal 1:0 arányban diadalmaskodtak Oyarzabal büntetőgóljával.

Németországban a Leverkusen 0:1-ről 3:1-re megfordította a berlini Union elleni kupanegyeddöntőt, a Frakfurt pedig 2:0-ra legyőzte a Werdert. Franciaországban a PSG 5:1-gyel kiütötte a Lyont a francia kupa elődöntőjében.

Elutasították Platini fellebbezését

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította Michel Platininek, az UEFA korábbi elnökének fellebbezését, így érvényben maradt a francia sportvezető négyéves eltiltása. Amennyiben a jelenleg 64 esztendős Platini nyert volna a perben – azaz érvényt adtak volna a fellebbezésének –, úgy jogi elégtételért fordulhatott volna bírósághoz. Így viszont ez volt az ötödik jogi „veresége”.

A játékosként Európa-bajnok francia szakembert a FIFA 2015-ben hűtlen kezelés miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot fogadott el Joseph Blattertől, a FIFA akkori elnökétől. A FIFA szerint az „indokolatlan” kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) később négy évre csökkentette Platini büntetését, aki így tavaly október óta ismét tevékenykedhet a futballban. Két hónapja arról írt a sajtó, hogy Platini visszatér a futball világába, és a profi labdarúgók nemzetközi szakszervezetét (FIFPro) vezető Philippe Piat személyes tanácsadója lesz. A szintén francia Piat és Platini 1972 óta ismerik egymást, előbbi elnöki megbízatása még két évig érvényes. A hírek szerint nem jelölteti magát újra, s francia médiainformációk szerint Platini lehet az utódja.

Ronaldinho hamis útlevele

Hamis útlevél használata miatt Paraguayban előállították Ronaldinhót, a brazilok aranylabdás labdarúgóját. A 39 éves, világbajnok játékos a vád szerint hamis dokumentumokkal lépett be a dél-amerikai országba. Őt és testvérét, Robertót egy hotelben állították elő. Helyi lapértesülés szerint a testvérpár nevére szóló, paraguayi keltezésű hamis útleveleket találtak náluk.

A brazil hatóságok 2018 végén vonták be Ronaldinho útlevelét, aki nem fizetett be egy 2,5 millió dolláros bírságot. Ezt a brazil média szerint azért szabták ki rá, mert engedély nélkül építkezett egy természetvédelmi területen álló tó partján.